Már 2945 négyzetkilométer van víz alatt

2010.12.09. 13:47
Országszerte 2945 négyzetkilométernyi földet árasztott el a belvíz, jelenleg 183 településen van belvízvédelmi készültség; Magyarország folyóinak fővédvonalain 1192 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség.

A vízügyi szervezet továbbra is "megfeszített erőkkel" küzd a belvízhelyzet javításáért, közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság csütörtökön. Az időjárás egyelőre nem kedvez a védekezőknek. A síkvidéki területeken 1-10 milliméter közötti eső esett, így nőtt a belvízzel elöntött terület - állaz igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

Jelenleg 2945 négyzetkilométert borít belvíz, ebből 1644 négyzetkilométer a vetés-szántó, a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület pedig meghaladja a 4000 négyzetkilométert. A szerdai jelentés szerint 2860 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban.

Már mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén védekeznek. Az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 75 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon elsőfokon, 42 szakaszon másodfokon és 19 szakaszon (Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó, Dél-Alföld és a Körösök mentén) harmadfokon védekeznek. A szegedi vízügyi igazgatóság szinte teljes területén harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek, a kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet, a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre vezetik. A belterületek védelme érdekében a csatornákban irtják a növényzetet, és iszaptalanítanak. Jelenleg 183 településen van belvízvédelmi készültség; 22 településen harmadfokú a készültség.

Áradnak a folyók

A felmelegedés hatására Magyarország folyóinak vízgyűjtőjén eddig lehullott hó olvadni kezdett, valamint a szerdai eső tovább rontotta az árvízi helyzetet. Hatalmas eső volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Kárpátalján az elmúlt három nap alatt rendkívül sok eső esett, átlagosan 84 milliméter, a legtöbb Királymezőn, 193 milliméter.

Ennek következtében a Tisza felső szakaszán újabb árhullám indult el, és még további áradás várható. Hazai területen is árad a folyó, reggel hat órakor Tiszabecsnél 266 centiméter volt a vízállás, ez négy centiméterrel marad el az elsőfokú készültségtől.

Jelenleg Magyarország folyóinak fővédvonalain 1192 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből másodfokú 591 kilométeren, a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Tarnán a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán; elsőfokú 601 kilométeren, a Rábán (Körmendnél), a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

A Bodrogon jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó árad, az előrejelzések szerint harmadfok feletti vízszintek várhatók. A Tisza és a Bodrog árhullámának egybeesése miatt a Tokaj alatti Tisza-szakaszon is harmadfok körüli vízállások kialakulására kell számítani - írták a közleményben.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint a csapadékos idő, és az áradások hatására nő a vörösiszap által elöntött területről a bemosódás. A Torna-patakon a pH-érték csütörtök reggel Devecsernél 8,54, a Marcalon 8,03 volt. (Ez a mutató általában 7-es a nem szennyezett folyókban, folyóvizekben. Az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után a patak vizének pH-értéke 13,5, a Marcal folyóé 12-es volt.)