Nyilvánosságra hoznák az ügynöklistákat

2010.12.09. 09:12
Az érintettek számára megismerhetővé válhatnak azok a 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre a kommunista diktatúra titkosszolgálatai másolták rá az ügynöklistáikat. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét és adatait tartalmazó lista nyilvánosságáról a kormány már elvi döntést hozott.

Heteken belül a kormány elé kerülhet az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerváltás előtt megfigyelt, lehallgatott személyek hozzáférhessenek az őket érintő, a rendszerváltás előtt keletkezett és a titkosítás alól feloldott állambiztonsági iratokhoz, értesült a Magyar Nemzet kormányzati forrásból.

A lap Információi szerint az Orbán-kormány az ügynöklisták nyilvánosságra hozásáról már elvi döntést hozott, azonban a jogszabálytervezet végső formáján jelenleg is dolgoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Mindez azt jelenti, hogy a Bajnai Gordon előző kormányfő által áprilisban felállított Kenedi-bizottság működése okafogyottá válhat. A kormányváltás ellenére jelenleg is tevékenykedő, háromfős Kenedi-bizottságot azzal a céllal hozta létre Bajnai Gordon kormánya, hogy felügyelje a becslések szerint több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) előkerült tizennyolc mágnesszalag adatainak feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását.