Leisztingerként bemutatkozva zsarolt vállalkozókat

2010.12.10. 08:05
Folytatódhat egy tavaly lezárt zsarolási ügy nyomozása, új fejlemények merültek fel ugyanis az esetleges megbízóval kapcsolatban. A két sértett vállalkozó szerint egy Leisztinger Tamás néven bemutatkozó férfi azt mondta nekik, hogy ha nem fogadják el az ajánlatát két, Kopaszi gáthoz kapcsolódó infoparkos telekkel kapcsolatban, akkor jó kapcsolatait kihasználva sittre vágatja őket.

Az ügy 2008. októberében kezdődött egy feljelentés alapján indított nyomozással. Mint akkor beszámoltunk róla, a Noveco Invest nevű cég vezetőjét 2008. márciusában egy újbudai ingatlanprojektjük ügyében megkereste egy ügyvéd és egy másik ember, akiről csak később derült ki, hogy fővárosi képviselő. (A volt fővárosi képviselőt azóta egy korrupciós ügyben őrizetbe vették.) Az üzletembereket a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre.

A találkozóra mindkét oldalról hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen a fővárosi képviselő kijelentette, hogy megbízói fehérkesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet. Hozzátette, hogy 400 millió forintot tud felajánlani, ha a projektjük szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel. Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek.

A BRFK nyomozást indított az ügyben, de mivel a megbízó személye ismeretlen maradt, később lezárták a nyomozást azzal, hogy ha új fejlemény merült fel, folytathatják. Ez az új fejlemény lehet az, hogy az érintett vállalkozók információink szerint feljelentés-kiegészítést tesznek.

A két sértett vállalkozó most azt állítja, hogy a Parlament Caféban történt megbeszélés után 2-3 héttel a Noveco Invest vezetőjét felhívták, hogy fáradjon be Leisztinger úrhoz az infoparkos telkek ügyében. Az igazgatót képviselve azonban ők ketten mentek el a megjelölt XI. kerületi irodaház egyik irodájába.

Ott egy Leisztinger Tamás néven bemutatkozó férfi azt mondta nekik, hogy ő az állam, ő befolyásolni tudja az állami szerveket és nyomozóhatóságokat, és ha a Noveco nem fogadja el azv ajánlatát, akkor sittre vágatja a cég tulajdonosait. Még egyszer felajánlotta azt a két megoldási lehetőséget, amit a Parlament Caféban már vázoltak más emberek a vállalkozók előtt. Hozzátette, hogy ő az állam érdekében jár el.

Kicsoda Leisztinger Tamás?

Leisztinger Tamás a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb című kiadványa szerint 80 milliárd forintos vagyonával az ország negyedik leggazdagabb embere. Főleg ingatlan-befektetésekkel foglalkozik, az utóbbi években egyre nagyobb szerepet tölt be befektetéseiben a föld és az erdő.

A megfenyegetett vállalkozók saját bevallásuk szerint megijedtek a határozott fellépéstől, és azt mondták a férfinak, hogy majd jelentkeznek a válasszal.

A beszélgetést követően idézést kapott a két vállalkozó a zsarolás miatti feljelentés kapcsán nyomozó V. kerületi rendőrkapitányságról, ahol beszámoltak a második beszélgetésről is, de azt a választ kapták, hogy "ezt most hagyjuk ki, majd legközelebb". Később egy magasabb rangú rendőrtiszt azt mondta a Noveco igazgatójának, hogy "ha sokat ugrál a Noveco az Infoparkos ügyben, megütheti a bokáját".

A Noveco és a Infopark Zrt. szövevényes ingatlanvitájáról és annak hátteréről korábban egy itt olvasható cikkünkben beszámoltunk.