Pesti Imre lesz a budapesti főispán

2010.12.10. 11:35
Pesti Imre, Tarlós István főpolgármester egyik helyettese lesz január 1-jétől a budapesti kormányhivatal kormánymegbízottja, értesült az Index. Pesti Imrének emiatt le kell mondania a főpolgármester-helyettesi posztról, amelyet információink szerint nem töltenek be mással, így a jövőben csak három helyettes lesz.

Január 1-jétől Pesti Imre főpolgármester-helyettes lesz a budapesti kormányhivatal kormánymegbízottja. Pesti Imrét nem sikerült elérnünk. A Hír Tv-nek azt mondta: valóban megkeresték és zajlanak ilyen irányú tárgyalások, de döntés még nem történt. “Ha látom, hogy mi a feladat, akkor elvállalom”, fogalmazott.

Információink szerint Pesti Imrének emiatt meg kell válnia főpolgármester-helyettesi posztjától, de országgyűlési képviselői mandátumát megtarthatja. Úgy tudjuk, a megürülő főpolgármester-helyettesi posztot nem töltik mással, így Tarlós István három helyettessel dolgozik tovább. Pesti Imre eddig főként a fővárosi egészségügyi rendszert felügyelte, ezt a feladatot a három helyettes közül az egyik veszi majd át.

A korábbi regionális regionális államigazgatási hivatalok helyett szeptembertől megyei közigazgatási hivatalok alakultak. Ezek az új hivatalok bővülnek fokozatosan óriási kormányhivatalokká, amelyek már nemcsak az önkormányzatok törvényességét felügyelik, hanem igyekeznek egyesíteni minél több államigazgatási szerepet a gyámügytől az építési engedélyek kiadásáig. Az átalakítást Navracsics Tibor minisztériuma azzal indokolja, hogy ezzel megvalósítható az állampolgár számára kedvezőbb egyablakos ügyintézés.

D KOS20070717002

Az új megyei hivatalok élén három vezető lesz. A hivatalvezetőket és helyetteseiket, a főtitkárokat már nagyrészt kinevezték. Januártól mindegyik megyei hivatal élén egy politikai kormánymegbízott is helyet kap. Ezek a politikai vezetők akár parlamenti képviselők is lehetnek. Ők a kormány meghosszabbított karjai lesznek, ahogy korábban Szabó Erika államtitkár fogalmazott. Fő feladatuk az lesz, hogy a kormányzati politikát hangolják össze a helyi ügymenettel.

Információink szerint a Fideszen belül hónapok óta megy a nyomulás a kormánymegbízotti helyekért, főként az olyan politikusok körében, akik nem kaptak jelentősebb parlamenti vagy pártszerepet. A 19 megyei posztra nagy a túljelentkezés, úgy tudjuk, a hosszú listából Orbán fogja kiválasztani a megfelelő neveket. A poszt magas fizetéssel jár, és miután egyre több hivatal felügyelete tartozik hozzá, új hatalmi erőközpont is lesz. Nem véletlenül hívják belső beszélgetésekben a posztot főispánságnak.

A Népszava úgy tudja, Heves megyében Demeter Ervin, Csongrád megyében pedig B. Nagy László lesz kormánymegbízott. Mindketten fideszes parlamenti képviselők, ahogy várhatóan a többi tizennyolc megbízott is közülük kerül ki, hiszen ennek érdekében alkotmányt is módosítottak ősszel.

Bár Pesti Imre ezzel magasabb posztra kerül, az egészségügy területén szerepe csökken. Mikola István OECD-nagykövetté kinevezésével ezzel egy újabb régi motoros kerül ki az egészségügy irányításából. Mikola távozása után még felmerült, hogy Pesti Imre lenne az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Most, hogy a helyzet változott, úgy tudjuk, Horváth Zsolt vagy Heintz Tamás lehet esélyes erre a posztra.