A miniszterelnök levelet ír a nyugdíjasoknak

2010.12.11. 13:32
A kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, a gáz ára pedig nem fog emelkedni a kisfogyasztású háztartások számára, írja nyugdíjasoknak szóló levelében Orbán Viktor. A levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, s a 2 millió 850 ezer nyugdíjas legkésőbb a jövő héten fogja megkapni.

A levél elfogadhatatlannak tartja, hogy a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át, a szakadék szélére sodorva ezzel a nyugdíjrendszert. A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat.

Orbán Viktor szeptemberben levélben kérte a nyugdíjasokat, írják meg, hogyan látják az ország helyzetét, milyen változásokat szeretnének. A válaszok azt mutatják, hogy számukra a legfontosabb szempont nyugdíjuk biztonsága, a kormány éppen ezért arra törekszik, hogy azokat minél nagyobb biztonságba tudja. A miniszterelnök leírja, hogy nem csak a mai nyugdíjasokra gondolnak, hanem azokra is, akik néhány éven belül érik el a nyugdíjkorhatárt. Olyan nyugdíjrendszert teremtettek, amely a fiatalok számára is kiszámítható, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépve mindenki jól járjon.

A nyugdíjasok válaszai azt is világossá tették, hogy a rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, ezért a kormány úgy döntött, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára.

A magán-nyugdíjpénztári tagok is levelet fognak kapni a kormánytól, akiket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején fog tájékoztatni arról, hogy visszajöhetnek az állami nyugdíjrendszerbe vagy sem. A kormány szerint a nyugdíjak biztonságát ma csak az állami rendszerben lehet garantálni.

Hogy Orbán Viktor álláspontja mikor változott meg a nyugdíjrendszerről, továbbra sem tudni. Egy a Gazdasági Rádiónak adott februári interjúban még kijelentette: lényegében egyetért azzal a kormányállásponttal, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, nincs szükség drasztikus beavatkozásra. "Nem szükséges más modellekre áttérni, a mostani szisztémával el lehet menni még körülbelül 30 évig", jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is fenn akarják-e tartani azt a rendszert, amelyet a központi költségvetés rendre, évről évre kiegészít, Orbán azt mondta: "nem tudunk mit csinálni".