Csongor
1 °C
9 °C

Februárban döntenek Gyurcsány platformjáról

2010.12.11. 12:00

Jövő februárban születhet meg a döntés a platformok, köztük a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció országos minősítéséről, mondta Simon Gábor választmányi elnök újságíróknak szombaton.

A szocialista párt országos választmányának szombati ülésén a testület elfogadja a tagozatok és platformok minősítő bizottságának azon szempontrendszerét, amely alapján a következő időszakban minden párton belüli szerveződést megvizsgálnak, és egyeztetnek velük a tevékenységükről, illetve a működésükről.

A bizottság ezek alapján dönt a megerősítésükről vagy megszüntetésükről.

Simon Gábor újságírói kérdésre elmondta: a Demokratikus Koalíció esetében azt vizsgálja majd a bizottság, hogy a szerveződés megfelel-e az országos platformra vonatkozó szabályoknak, például annak, hogy csatlakozott-e hozzá háromszáz párttag; aki nem MSZP-tag, az nem a platform tagja, hanem pártoló tag lehet.

A választmány elnöke a testület ülésén – melynek az eleje sajtónyilvános volt – leszögezte: az MSZP nem fogja hagyni, hogy a kormányzat elvegye a sztrájkjogot és csorbítsa a szakszervezetek jogosítványait.

Simon Gábor kitért arra: 1848 12 pontja ma is aktuális, ezért a választmány megalkotta a saját Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatát. A testület elnöke kiakasztott a falra egy olyan dokumentumot, amelyen a nyilatkozat eredeti szövege fölé azt írták: "Kívánjuk a sajtó szabadságát és a censura eltörlését".

A szocialista politikus arra buzdította a választmány tagjait, hogy írják alá az MSZP által indított "Időben szólunk" elnevezésű petíciót.

A választmány tagjai karácsonyra Népszavát és bejglit kaptak.