Roma szövetség alakult Farkas Flórián nélkül

2010.12.11. 15:58

Szövetségbe tömörült több cigány szervezet a januári országos és területi kisebbségi választásokra Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos és az általa vezetett Lungo Drom nélkül. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökjelöltjének Aba-Horváth Istvánt, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes képviselőjét, a megyei cigány önkormányzat elnökét választották meg.

Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF), az OCÖ elnöke a szombat hajnalban véget ért tárgyalásokról beszámolva azt mondta: az új választási szövetség új szakmai programmal kívánja megvalósítani a hazai romák érdekképviseletét. A másfél tucatnyi roma szervezet által megalakított tömörülés tagja lett az MCF mellett a Roma Polgári Tömörülés (RPT), a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei szervezete és a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) is; így több mint 3000 elektort tudnak majd felsorakoztatni maguk mögött a január 9-ei választásokra.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint a Lungo Drom 2289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-ai kisebbségi választásokon, míg a Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke által vezetett RPT a CSZOSZ-szel és az RPT-vel mintegy hétszáz-hétszáz mandátumot szerzett meg.