6 szakaszon újraindulnak a személyvonatok

2010.12.11. 14:12
43 település 135 ezer lakosa számára válik könnyebbé a közlekedés, írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A vonatok vasárnaptól járnak ismét a korábban bezárt szakaszokon.

Vasárnapi kezdéssel az Esztergom–Almásfüzitő, Börgönd–Sárbogárd, Godisa–Komló, Abaújszántó–Hidasnémeti, Fehérgyarmat–Zajta és Kocsord alsó–Csenger vonalakon, összesen 165 kilométeren indulnak újra személyszállító vonatok, ezáltal 43 település 135 ezer lakosa számára válik könnyebbé a közlekedés.

Júliusban öt vonalon (Székesfehérvár–Komárom, Csorna–Pápa, Veszprém–Zirc, Lajosmizse–Kecskemét és Karcag–Tiszafüred) indították meg a személyszállítást, a mostani változásokkal együtt összesen 375 kilométeren közlekedhetnek újra a vonatok, ez a minisztérium szerint azt jelenti, hogy 75 település 485 ezer lakosa választhatja ismét a vasutat úti célja eléréséhez.

További forgalomszüneteltetett vonalakon is felmerült az újranyitás kérdése. Decemberben a Heves megyei Szilvásvárad–Putnok vonalon is újra akarták indítani a személyforgalmat, de a tavaszi-nyári rendkívüli esőzések és az árvíz okozta károk miatt erre nem kerülhet sor. A szakasz jövőre nyílhat meg, ha maradéktalanul sikerült biztosítani a feltételeket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 14 hazai kisvasút és megközelítőleg 8000 iparvágány működtetésének egyszerűsítését is kezdeményezte. 2011-ben a helyközi közösségi közlekedés megújítása várható, írják a közleményben, amia szervezeti, szabályozási és finanszírozási kérdésekre is kiterjed.