Centikre van a Tisza a 2001-es árvízszinttől

2010.12.12. 11:06
A tiszai árhullám vízszintje harminc centire van a 2001-es árvíz idején mért maximumtól. Készenlétben vannak az árvízvédelmi osztagok, több száz kilométeres szakaszon van készültség.

Harminc centiméterre közelítette meg a Tiszán vonuló árhullám az eddig mért legnagyobb vízállást Vásárosnaménynál; a folyó vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött a beregi kisvárosnál - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán a hideg miatt gyors apadás indult meg, a Magosliget és Tiszakóród közötti gátaknál már a készültség is megszűnhetett - mondta az igazgató.

Hozzátette: a 2001-es árvíz idején mért maximumhoz, a 934 centiméterhez közeli nagy víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, s a gátaknál továbbra is harmadfokú a készültség. Az árvízvédelmi osztag a Vásárosnamény alatti folyószakaszon is fokozott figyelemmel követi az ár vonulását.

Az igazgató szerint Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a Tisza a beregi kisváros közelében fogadja be a torkolló, szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna vízét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 186 kilométeres gátrészen harmadfokú, 275 kilométeren pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség a töltések mentén.  • Tippek
  • Hírek