Andor is tagja Katona Magda alapítványának

2010.12.13. 09:00 Módosítva: 2010.12.13. 09:44
Andor László uniós biztos is tagja az afganisztáni vesztegetéssel megvádolt Katona Magda alapítványának, azonban állítása szerint a szervezet működéséről nem tud semmit, mert annak munkájában semmilyen szerepet nem vállalt.

Andor László uniós biztos is tagja annak az Afganisztánért Alapítványnak, amelynek kuratóriumi elnökét, Katona Magdát nemrég azzal gyanúsították meg a Washington Postban, hogy az afganisztáni választásokon nyolcezer dollár kenőpénzt kért az eredmények befolyásolásáért, írja a Magyar Nemzet.

Andor 1994-ben lett tagja az alapítványnak, de azt mondta a lapnak, hogy a szervezet működéséről nem tud semmit, mert annak munkájában semmilyen szerepet nem vállalt. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa állítása szerint Katona Magdát történészként, világgazdasági kutatóként ismerte meg a 90-es években, későbbi tevékenységét azonban nem követte figyelemmel, és ez vonatkozik az alapítványára is.

A lap szerint Andorral egyidőben lépett be az alapítványba Krausz Tamás történész is. Krausz azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a politológusnő kérésére belépett ugyan az alapítványba, de annak semmilyen tevékenységében nem vesz részt.

A magyar nő a saját alapítványa nevében 2010-ben választási megfigyelőnek jelentkezett Afganisztánban, ezt a megbízatást megkapta. Ezen munka közben készült az a felvétel, amely a Washington Post szerint kenőpénzek elfogadását rögzíti, Katona Magda szerint viszont pont fordítva: ő maga leplez le egy választási csalást.