Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Freedom House bírálja a magyar médiatörvényt

2010.12.14. 16:51
A Freedom House szerint az Országgyűlés előtt lévő médiatörvény-szervezet veszélyezteti a sajtószabadságot. A szervezet kiemeli, hogy a kiegyensúlyozatlannak talált tudósítások miatt a hírszolgáltatók pénzbüntetésre ítélhetők.

A Freedom House washingtoni szabadságjogi szervezet közleménye felsorolja a médiatörvény tervezete szerint az egyes médiatípusokra kiróható büntetéseket, amennyiben az azok által előállított tartalmat kiegyensúlyozatlannak vagy jó erkölcsbe ütközőnek találja a Nemzeti Média és Hírközlései Hatóság (NMHH) által felállított Médiatanács. A szervezet szerint a törvény lényegében a kereskedelmi médiát is az állami közszolgálati médiához hasonló szabályozás alá rendeli és akár súlyos, tartalomalapú bírságokkal is fenyegeti.

Ez a törvény – más zavaró médiaellenes lépésekkel együtt – jelentős visszalépést jelent majd a magyarországi sajtószabadság tekintetében – mondta Karin Karlekar, a szervezet sajtószabadság-indexének vezető szerkesztője. Különösen aggasztónak nevezte a törvény tartalmi szabályokra vonatkozó laza szabályozását, ami a kiélezett magyar politikai környezetben könnyen hatósági visszaélést eredményezhet.

A közlemény felsorolja a koalíció által bevezetett médiaszabályozási lépéseket: a már elfogadott médiaalkotmányt, a volt Fidesz-politikus Szalai Annamária 9 évre történt kinevezését a NMHH élére, és a Médiatanács Fidesz-tagokkal történt feltöltését, valamint hatáskörének kiterjesztését a média egészére. A Freedom House azt is megemlíti, hogy az újságírók a nemzet- és közbiztonságot érintő ügyekben kötelesek lesznek felfedni a forrásaikat.

Magyarország a szervezet 2010-es, a politikai és szabadságjogok érvényesülését, valamint a sajtószabadságot vizsgáló jelentéseiben a szabad országok közt szerepelt.