Gondokat okozott a hajnalban kezdődött havazás

2010.12.14. 10:00
Több baleset is történt a csúszós utakon az elmúlt 24 órában. Halálos ütközés volt Törökszentmiklósnál, hajnalban 9 ember sérült meg egy kisbuszban Szolnoknál.

Két kocsi rohant egymásba a 4-esen Törökszentmiklósnál pár perccel 9 óra előtt, tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi ügyeletes. Egy Suzuki és egy Citroen ütközött össze, a Citroen vezetője meghalt a balesetben, a másik autó vezetője is megsérült, még tart a baleset körülményeinek vizsgálata.

Mezőtúr és Túrkeve között is helyszínelnek a rendőrök, ott is összeütközött két autó. Hajnalban pedig a 4-es elkerülőn, a szolnoki kamionparkolónál történt baleset, ott egy kisbusz utasait kellett ellátni, 9 ember sérült meg.

A megyében több helyen esik a hó, reggelre 5-6 centiméternyi hó hullott, folyamatosan takarítják az utakat, de még a megyeszékhelyen is havasak a mellékutak.

Késnek a vonatok

Gondot okoz a vasúti váltók átállításánál az intenzív havazás, ezért késésekre kell számítani a vasúton. A Mávinform kedd reggeli tájékoztatása szerint a ceglédi vonalon közlekedő vonatok átlagosan 10-20 percet, a szolnoki vonalon közlekedő vonatok 20-40 percet is késhetnek.

A vasutasok megerősített szolgálatban, folyamatosan takarítják a váltóberendezéseket. A munkát nehezíti, hogy a kisepert havat a szél, valamint az elhaladó vonatszerelvények újra a sínek közé sodorják.

A vasúttársaság felhívja a figyelmet, hogy a havazás miatt a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért le és felszálláskor óvatosnak kell lenni.

Torlódás, kisebb balesetek Szegeden

Hajnalban kezdődött Szegeden a havazás. Az utak járhatóak, de nagyon lassú a közlekedés a városban és a városba vezető utakon. Eddig egy súlyos sérüléssel járó baleset történt.

Frontálisan ütközött egy kisteherautó és egy személyautó Szikáncson. A kisteherautó a havas úton megcsúszott és nekihajtott a vele szemből érkező kocsinak. A balesetben a teherautó sofőrje súlyosan sérült meg, míg a személykocsi vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pál János a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A baleset helyszínén még dolgoznak a rendőrök, de ez a forgalmat nem akadályozza.

Torlódik az 43-as út Szeged felé. A Makó felől érkezők csak araszolnak. Két autó egymásnak csúszott, ezért egy-egy sávon felváltva tudnak haladni a kocsik. Ott nem sérült meg senki. Ásotthalmon egy autó csúszott árokba, de nem történt sérülés. Az arra járók segítettek a bajba jutott kocsin.

A Szeged környéki nagyobb utak, az M5-ös és az M43-as új szakasz jól járható. A városban az is nehezíti a közlekedést, hogy a Tisza áradása miatt két napja lezárták a szegedi rakpartot, így az autósok a kisebb utcákban tudnak közlekedni.

Győr- Moson- Sopron megyében reggel fél hét óta 1-2 centiméter hó hullott. Az utakat folyamatosan szórják, jelenleg minden út járható és sehol nincs fennakadás. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig nem volt baleset az időjártás miatt, de felhívják a figyelmet arra, hogy az autósok óvatosan és az útviszonyoknak megfelelően vezessenek.

Esett egy kis hó a fővárosban is

Folyamatosan takarítják az utakat a fővárosban a hétfő este kezdődött változó intenzitású havazás miatt, közölte a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. kedden hajnalban. Az FKF Zrt. mérései szerint 2-4 centiméter hó esett. A közösségi közlekedés hajnalban elindult.

Az FKF Zrt. közleményében arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Egyúttal a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit arra kérték, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.