Lázadó punkszövegeket írt fiatalon Szócska

2010.12.14. 09:00
"Az űrdiszkóban robotpinák klaffognak, éjszakára egy radarfaszt megfognak" - ilyen és hasonlóan trágár dalszövegeket írt harminc évvel ezelőtt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár írta egy 1980-ban alakult magyar punkzenekar néhány számának szövegét, derül ki a keddi Bors cikkéből. A 89-ben orvos diplomát szerző Szócska, aki 2009-ben a SOTE Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős politikusa lett, fiatal korában rendszerellenes, lázadó, a műfajnak megfelelően durva, trágár dalszövegeket írt az Aczél György fémjelezte kultúrpolitika által üldözött ETA-nak.

Az űrdiszkóban radarpénisz lődörög (lődörög),/ mámorosan csámborog a nők között (nők között),/ Gyere ide Szűcs Judith!/ Hadd vegyem le a bugyid!/ Fuáááájjj!
Az űrdiszkóban robotpinák klaffognak (klaffognak),/ Éjszakára egy radarfaszt megfognak (megfognak),/ Levettem a bugyiját!/ Megláttam a puniját!/ Fuáááájjj! (Űrdiszkó – szövegíró: Szócska Miklós-Czeller Péter)

"Ez egy zenei eszközökkel végrehajtott, nyílt és totális támadás volt a rendszer ellen, nem is csinálhattuk sokáig" - nyilatkozta a Borsnak Szócska, aki azt is elmondta, hogy a zenekar nevét (a baszk terrorszervezet rövidítését) is neki köszönhetik.

Szócska Miklós
Szócska Miklós

Az államtitkár szerint a kemény szövegek akkor a lázadás eszközei voltak, a mai közbeszédben nem tartaná helyesnek használatukat.

Szergej nyergelj, Oleg Kosevoj, Grisa Szása, Mása Tánya, Tolsztoj holdkor, Pável kábel, Konsztatyin bakutyin, Szovhoz kolhoz! Timur és csapata! (Timur és csapata – szövegíró: Szócska Miklós-Czeller Péter)

A főként feldolgozásokat (UK Subs, Stooges, Sham 69) játszó ETA punkzenekart 1980-ban alapította Czeller Péter, László Viktor, Aradi Gábor, Sáthy Róbert és Kocsis Tamás. Itthon nem jelenhetett meg lemezük, csupán a Világ lázadói harcra fel! című francia kiadású magyar punkválogatáson jelent meg egy számuk annak idején. Az együttes 1982-ben feloszlott, 2007-ben a Gödörben léptek újra színpadra a hazai punkmozgalom más zenekaraival együtt.

Nem tetszik az jó uram, hogy mérgezed agyam/ Ezért inkább felnégyellek és elásom magam/ A csatornákban lent élünk a patkányok között/ Nem értem hogy miért vagyok hazámban üldözött!/ ETA, ETA, ETA! ETA, ETA, ETA! A FESZÜLTSÉGTŐL SZÉTROBBAN AZ AGY!
Sokan voltunk s leszünk is, nem számít a KOR/ Szétrobbantunk mindenkit ki belünkbe tipor/ Guernicától Bilbaóig dübörgött a föld/ A bombázásra emlékezz és arra ki öldökölt!/ ETA, ETA, ETA! ETA, ETA, ETA! A FESZÜLTSÉGTŐL SZÉTROBBAN AZ AGY! (ETA – szövegíró: Szócska Miklós-Czeller Péter)

Szócska Miklós 1960-ban született, 1989-ben általános orvos diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd egészségügyi menedzser-képzésben vett részt Hollandiában, Japánban, és Londonban, miután egy évig államigazgatást is tanult az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetemen. 1991–2009-ig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ egyetemi adjunktusa, igazgatóhelyettese és megbízott vezetője volt.

Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós a 2010-es rendkívüli hőség idején (Fotó: Kollányi Péter)
Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós a 2010-es rendkívüli hőség idején (Fotó: Kollányi Péter)

Az Antall-kormány idején, 1992-től 1993-ig az Egészségbiztosítási Alap felügyelőbizottsági tagja, a Boross-kormány idején, 1993-tól 1994-ig a Népjóléti Minisztérium, majd az Orbán-kormány idején, 1998-tól 1999-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tanácsadója volt. 2009-től a SOTE egyetemi docense, majd igazgatója, 2010-től az egyetem újonnan alakult Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja lett Szócska, majd 2010-ben ismét a jobboldali kormány szolgálatába állt.