Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nem ért egyet az állampolgárságban Orbán és Radicová

2010.12.14. 19:51
A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól.

Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában. A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került.

Radicová és Orbán Pozsonyban (Fotó: Beliczay László)
Radicová és Orbán Pozsonyban (Fotó: Beliczay László)

"Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése" – jelentette ki Iveta Radicová. Orbán Viktor szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében "a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól".

Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák-magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.

Radicová és Orbán megállapították, hogy az energetikai és a regionális együttműködés terén sikerült a feleknek előrelépniük. "A többi téma, a jövőbeni prioritások nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani" – szögezte le Radicová.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: a közép-európai országok jövője közös. "Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen" – hangsúlyozta Orbán, aki szerint a találkozót "az ésszerűség légköre" jellemezte.

Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt. Orbán Viktor közölte, hogy a meghívást elfogadta.