Tarlóst előre díjazzák a budapesti cigányok

2010.12.15. 13:46
Idén Tarlós István, Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetasszony és Caramel kapta a Fővárosi Cigány Önkormányzat „Múltunk közös lesz a jövőben is” díját, amit csodálatos gálaműsoron adtak át. A tavalyi díjazottak közül Kocsis István, a BKV vezérigazgatója is tiszteletét tette a vacsorán.

Fényűző vacsorán vettünk részt a Fővárosi Cigány Önkormányzat jóvoltából kedd este az Európa állóhajón. Az FCÖ annak alkalmából tartott zenés gálaestet, hogy idén másodszor adták át a „Múltunk közös lesz a jövőben is” elnevezésű díjukat. A gondolatba ejtő nevű díjat 2009 óta olyanok kapják, akik sokat tesznek a romák társadalmi rangjának erősítéséért..

Minőségi kiszolgálás
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Rég nem volt részem ennyire minőségi cateringben, mint ezen a gálán, ráadásul isteni cigány muzsikát szolgáltatott hozzá Suki András és zenekara. Nekem úgy tűnt, több embert is meghívhattak volna a gálára a még jobb hangulat kedvéért, kicsit karót nyeltre sikeredett az este. Csak lézengtek az öltönyös vendégek, ételből is rengeteg maradt, pedig megvolt a lehetőség a nagy bulira. A cigányság krémjéből páran azért képviseltették magukat, a 100 tagú cigányzenekar vezetőségét vagy például Zsigó Jenőt felismertem az asztaloknál.

Diszkógömb

„Elég furcsa volt az elején, hogy a Himnusz alatt ment a diszkógömb” –mondta az egyik díszvendég, Zugló alpolgármestere borozgatás közben. A gálaest a magyar és a roma himnusszal indult, aztán két koncert (egy táncos és egy komolyzenei) után megkezdődött az átadó. A díj egy-egy cigánykerékkel díszített aranygyűrű névre szóló gravírozással és névre szóló, FCÖ-logóval ellátott üvegtábla volt.

Caramel, Kocsis István, Makai István és Tarlós István a gálán

A díjakat az FCÖ elnöke, Makai István adta át, aki nemrég Tarlós vetélytársaként indult a főpolgármesteri székért. Nem véletlenül eshetett a Makai által vezetett testület választása Tarlós Istvánra, hiszen Tarlós megválasztása előtt azt ígérte, hogy Makait nevezi ki romaügyi biztosának, ha trónra kerül.

Makai indoklása szerint Tarlós azért kapta a díjat, mert „óbudai polgármesterként sokat tett a cigányokért, és elkötelezett híve az integrációnak”. Mikor Tarlós átvette az elismerést, azt mondta, hogy ez inkább a megelőlegezett bizalom jele. Zavarban volt, mert – mint mondta – ha támadják, már otthonosan viselkedik, de szokatlan neki, ha dicsérik.

Tarlós és a romák

Tarlós István nem nagyon kertelt a romákkal kapcsolatban. Elmondta, hogy egy ONCSA-telep mellett nőtt fel, majd az építőiparban töltött évtizedek alatt sok romával dolgozott együtt, ezért ismeri a gondolkodásukat. „A cigány emberek érdekes lelkületűek, képesek a legnagyobb szeretetből a legnagyobb gyűlöletbe átcsapni – fejtette ki kérdésemre. – Ezzel a külvilágban félelmet és ellenérzéseket kelthetnek.”

Makai és Tarlós egy diszkógömb alatt

„A feszültségek lényegéhez hozzányúlva, a lapokat kiteregetve kell ráébreszteni a romákat, hogy egy nemzet vagyunk” – mondta el, hogy szerinte mi a teendő. Beismerte, hogy Budapesten a romákkal kapcsolatos problémák nem olyan súlyosak, mint vidéken. A romák és magyarok közti ellentétek elsimítását az oktatásnál kezdené.

Nagykövet

Az egyik idei díjazott az amerikai nagykövetasszony, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki annyira szívén viseli a fővárosi cigányság sorsát, hogy még a díjat átvenni sem jött el. Amúgy az amerikai nagykövetség állítólag adományokkal támogatja a cigányságot. Kounalakis fiatal kolléganőjét küldte el az elismerésért, aki helyette is bájcsevegett a prominens személyekkel, majd szó nélkül átvette a díjat.

A másik 2010-es díjazott Molnár Ferenc Caramel, a második Megasztár győztese, az FCÖ jószolgálati nagykövete volt. Makai „kedves öcsémnek” szólította, és felelevenítette, hogy a művész többször vett részt jótékonysági rendezvényeken, szívén viseli a romák sorsát.

Kő-papír-olló

Kocsis meg nem is

Elfogyasztva a kecskeméti barackpudingomat mentával, az egyik tavalyi díjazott, Kocsis István felé vettem az irányt. Kocsis előtte sokáig csüngött Tarlós Istvánon, úgy tűnt, sok fontos megbeszélnivalójuk volt .

A BKV-vezértől azt szerettem volna megtudni, hogy mivel érdemelte ki tavaly a díjat, de nem akart válaszolni. Azt mondta, hogy tavaly már nyilatkozott erről, és nem szeretné elvenni a reflektorfényt az idei díjazottakról. Azaz az éppen távozó Caramelről, a fél tíz körül hivatalába visszavonuló Tarlósról és a meg sem jelenő Kounalakis asszonyról.

Beszélgetnek

Mivel a nyilvánosságot többnyire kerülő Kocsis nem volt hajlandó válaszolni, Makai Istvántól kellett megtudnom, hogy azért kapta az egyik tavalyi díjat, mert a BKV és az FCÖ 2009-ben megállapodást írt alá arról, amelyben a közlekedési vállalat vállalta, hogy romákat foglalkoztat és képez, hogy munkához segítse őket. Járművezetőket és pályakarbantartókat képeztek. Több részletet erről sem tudhattam meg, mert Makai elvonult egy másik helyiségbe ügyezni Kocsissal.

Azt sem tudtam megkérdezni, hogy a díjnak volt-e köze ahhoz, hogy a BKV állítólag anyagilag támogatta Makai főpolgármesteri kampányát.

Bravúr

Tavaly rajta kívül Bencze József altábornagy, volt ORFK-főkapitány
kapott gyűrűt, Makai szerint azért, mert óriási bravúr volt a cigánygyilkosságok felderítése, ami nevéhez fűződik. A tavalyi zenész díjazott ifjabb Sántha Ferenc, Kossuth-díjas hegedűművész volt.

Az estnek sajnos viszonylag hamar vége lett, pedig én nagyon élveztem, Sukiék még az egyik kedvenc nótámat is elhúzták: „Úgy szeretem az uramat, levágatom a hajamat”, salallala-lalallala.

Suki András és fantasztikus zenekara