A többség már elégedetlen a kormánnyal

2010.12.16. 08:27
Jelentősen változott a kormány munkájának megítélése és az ország közhangulata a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. A Fidesz támogatottsága is csökkent, de ennél fontosabb változás, hogy másfélszeresére nőtt a Fidesz elutasítottsága, azok aránya pedig, akik szerint rosszul állnak az ország dolgai, negyedével nőtt.

A tavaszi választások óta először van oka aggodalomra a Fidesznek. A Medián legfrissebb, decemberi közvélemény-kutatásának adatai szerint döbbenetes mértékben, 21 százalékról 32 százalékra nőtt a Fidesz elutasítottsága, vagyis a választópolgárok egyharmada semmi esetre sem szavazna a kormánypártra, ha most vasárnap tartanák a választásokat.

A választások óta először kerültek kisebbségbe azok, akik elégedettek a kormány munkájával, az egy hónappal ezelőtti 51 százalékról 45 százalékra csökkent az arányuk. Azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, egy hónap alatt 39 százalékról 48 százalékra nőtt.

A negatív folyamatok hatása a pártok támogatottságában egyelőre csak mérsékelten jelentkezett. A biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada, 64 százaléka még mindig a Fideszre szavazna, a szocialistákat csupán minden ötödik biztos választó támogatja. Ebben a csoportban a Jobbik 11, az LMP 4 százalékon áll.

A Fidesz támogatottsága egy másik közvélemény-kutató, a Tárki mérései szerint is releváns mértékben, 71 százalékról 67 százalékra csökkent, míg az MSZP-é 14 százalékról 17 százalékra nőtt. A Tárki adatai szerint az LMP is biztos bejutó lenne 6 százalékos támogatottságával, míg a Jobbik 9 százalékon áll.