Bírálja az ombudsman Geréb Ágnes megbilincselését

2010.12.16. 14:58
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérült Geréb Ágnes joga a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz, amikor kéz-, derék- és lábbilincsben vitték a bírósági tárgyalásra. Az ombudsman azt javasolta a belügyminiszternek, emeljék törvényi szintre a bilincselés részletes szabályait.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot folytatott le azután, hogy az előzetes letartóztatásban lévő szülésznőt, Geréb Ágnest kéz-, derék- és lábbilincsben vitték októberben a büntetés-végrehajtási intézetből a bíróságra, az illetékes parancsnok döntésének megfelelően. Ott ugyan bírói utasításra levették róla a derékbilincset, de újabb utasítás hiányában rajta hagyták a lábbilincset, amely felsebezte a bokája környékét.

Az ombudsman a büntetés-végrehajtás országos parancsnokánál és a fővárosi főügyésznél tájékozódott az ügyben. Jelentésében megállapította, hogy a bilincs alkalmazása önmagában nem jelenti az alkotmányos jogok sérelmét, a börtönök mérlegelhetik a bilincs használatát, ha tarthatnak például a fogvatartott támadásától, szökésétől, vagy attól, hogy kárt tesz magában. Ez a mérlegelési jog azonban nem korlátlan, nem ment fel a körültekintő, célszerű, arányos és részrehajlás nélküli eljárás kötelezettsége alól, írta jelentésében az ombudsman.

Szabó Máté szerint Geréb ügyében a három bilincs együttes alkalmazásáról hozott döntés nem felelt meg ezeknek a követelményeknek, még akkor sem, ha büntetés-végrehajtás a rendelkezésére álló néhány napban nem tudta megítélni az előzetes letartóztatásban lévő szülésznő magatartásának kockázatait. A gyenge fizikumú asszonnyal szemben nem volt arányos a  mozgáskorlátozó eszközök ilyen alkalmazása, ami az ombudsman álláspontja szerint sérti a jogállamiság, a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz való jogot.

Az ombudsman szerint a bilincselés indokai között nem szerepelhet a nagy sajtóérdeklődés, az elővezetett személlyel rokonszenvezők száma, vagy a megfélemlítés szándéka.

Szabó Máté aggályosnak tartja, hogy a bilincs használatának szabályai  törvényben, törvényerejű rendeletben, miniszteri rendeletben, országos parancsnoki intézkedésben, tehát különböző helyeken, különböző színtű jogszabályokban olvashatók. Szerinte egységesen, törvényben lenne indokolt szabályozni a kényszerítő eszközök használatának feltételeit. Amíg ez nem történik meg, sérül a jogállamiság elve, valamint az alkotmány erre vonatkozó paragrafusa, mert alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg, foglalta össze az ombudsman, aki az álláspontját jogalkotási javaslatként megküldte a belügyminiszternek. Szabó Máté felkérte a bv. országos parancsnokát, hogy a szervezet teljes állományában továbbképzéseken tudatosítsák a bilincselés szükségességének és arányosságának követelményét. A biztos azt kérte az országos parancsnoktól, intézkedjen, hogy a bilincselés ne legyen megalázó és ne okozzon indokolatlan fájdalmat, sérülést a fogvatartottnak.  • Hírek
  • Csok