Csökkent a kormánypártok fölénye

2010.12.16. 00:27
Továbbra is nagy a kormánypártok fölénye a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben, ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora - olvasható a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet decemberi felmérésében.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49 százalékról 43 százalékra csökkent, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10 százalékról 11 százalékra módosult, miközben a nem válaszolók aránya 31 százalékról 35 százalékra emelkedett.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a novemberi 71 százalékról 67 százalékra csökkent, az MSZP-é pedig 14 százalékról 17 százalékra nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6 százaléka, az LMP-re 4 százalékuk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik 9 százalékon, az LMP 6 százalékon áll. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mérhető, de az is csak 1 százalék mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül - olvasható a felmérésben.

A közölt megállapítások szerint az önkormányzati választások utáni "győzteshez húzás" jelensége mentén az őszi hónapokban nőtt a kormánypártok népszerűsége, ez a fellendülés azonban mostanra elfogyott, és a kormányzó pártok támogatottsága visszaállt arra a szintre, ahol az országgyűlési választások előtt volt.

Az elpártoló szavazók azonban nem választottak maguknak másik pártot, hanem elbizonytalanodtak, de nemcsak pártválasztásukban, hanem szavazási hajlandóságukban is - áll a kutatásban.