Táskákban turkálnak a washingtoni metrórendőrök

2010.12.17. 15:40
A washingtoni rendőrség elkezdte szúrópróbaszerűen ellenőrizni a metró utasainak táskáját, miután az elmúlt hónapokban két terroristajelölt is a földalatti vasút elleni támadással fenyegetőzött - jelentette pénteken a The Washington Post.

Noha konkrét fenyegetés nem érkezett a hatóságokhoz, a kiválasztott utasok csomagjairól a kézi ellenőrzés mellett vegyszermintát vesznek, vagy robbanóanyag-kereső kutyákkal szagoltatják meg azokat. New Yorkban és Bostonban hasonló biztonsági intézkedések vannak érvényben.

Azok az utasok, akik nem hajlandók magukat alávetni az átvizsgálásnak, nem léphetnek a metró területére. Az amerikai főváros földalatti vasúti hálózata öt vonalból áll, amelyeken 86 állomás található.

A szerelvények a szövetségi területen felépült Washingtonnal szomszédos két állam, Virginia és Maryland területén is járnak. A rendszert idén eddig mintegy 217 millió utas használta.

Az FBI a múlt héten őrizetbe vett egy afgán származású férfit, aki a Facebook közösségi portálon azzal fenyegetőzött, hogy a csúcsforgalom idején csőbombákat fog felrobbantani a metróban. Két hónappal ezelőtt egy pakisztáni eredetű férfi akadt a hatóságok horgára, aki az általa az al-Kaida terroristáinak vélt amerikai titkos ügynököknek felajánlotta, hogy előkészít egy, a washingtoni földalatti vasút elleni támadást.