Semjén Zsolt marad a KDNP elnöke

2010.12.18. 16:31 Módosítva: 2010.12.18. 16:34
Egyedüli jelöltként ismét Semjén Zsoltot választotta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökévé négy évre a párt országos választmánya. A választmány hitet tett a Fidesz-KDNP szövetség mellett, és megmarad a kettős tagság is. Papp Tibor, aki korábban indulni akart Semjénnel szemben, azt mondta: visszalépett, mert így tudja elősegíteni a Fidesz és a KDNP előtt álló fontos kormányzati feladatok teljesítését.

Semjén Zsoltot a párt élére a leadott 223 szavazatból 209 igennel választották meg. Más személyre a választmány helyszínén sem érkezett jelölés.

December elején még úgy volt, hogy lesz Semjén Zsoltnak kihívója. A 42 éves, történelem–német szakos tanárként végzett Papp Tibor is jelöltetni akarta magát, de végül elállt a jelöltségtől. Papp Tibor szombaton az Indexnek azt mondta: a támogatóival történt egyeztetés után lépett vissza, mert úgy látja, ezzel tudja elősegíteni a Fidesz és a KDNP előtt álló fontos kormányzati feladatok teljesítését.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) újjáválasztott elnöke sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodában a KDNP tisztújító választmányi ülése után (Fotó: Soós Lajos)
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) újjáválasztott elnöke sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodában a KDNP tisztújító választmányi ülése után (Fotó: Soós Lajos)

Papp Tibor ugyanakkor reméli, hogy a pártban és a frakcióban sikerült ráirányítani a figyelmet a vidéki KDNP-sek problémájára, s reméli, hogy a régi-új elnökség ennek szellemében politizál. Papp Tibor korábban az Indexnek azt mondta: a kilencvenes évek elején a KDNP-nek erős megyei listái voltak, de azóta vidéken sok pártalapszervezet passzivitásba vonult, mert a tagok sok településen mellőzve érzik magukat.

Semjén Zsolt a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a választmány hitet tett a Fidesz-KDNP szövetség mellett. Orbán Viktor - mint azt a KDNP elnöke elmondta - megerősítette, hogy kiemelten számít a kereszténydemokratákra a kormány és a szövetség munkájában egyaránt.

Semjén Zsolt elmondta, hogy az alkotmányban rögzítik a Szent Koronára, a kereszténységre, az Istenre való utalás mellett a KDNP kérésének megfelelően, hogy azt az összeget, amit a családok a gyermekek nevelésére fordítanak, az állam el nem veheti.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a KDNP legmarkánsabb programpontjai megvalósultak kormányon. Semjén Zsolt felidézte, hogy négy évvel ezelőtt meghirdette, a terheket nem szabad az emberekre hárítani, hanem fizessenek a bankok és a multinacionális cégek.

"Mi mindig azt mondtuk, hogy a határon túli magyaroknak állampolgárságot kell adni (...) s most a határon túli magyaroknak meg van az állampolgárságuk" - fogalmazott. Megjegyezte: nem a KDNP változott, az 1990-es program szinte ma is szó szerint vállalható. A Fidesz vált egy szabadelvű pártból "kereszténydemokrata ihletettségű" párttá.

Kitért arra is, hogy a helyi szinten esetlegesen megjelenő Fidesz-KDNP feszültségek kezelésére megállapodtak egy egyeztető bizottság létrehozásáról is.

Semjén Zsolt és Harrach Péter újjáválasztott alelnök (Fotó: Soós Lajos)
Semjén Zsolt és Harrach Péter újjáválasztott alelnök (Fotó: Soós Lajos)

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a nemzet jövőjéért érzett és vállalt felelősséget és a folytonosságot hangsúlyozta. Fontosnak tartotta a kereszténydemokrata alapelvek érvényesítését a politikában és a szövetségi rendszer egészében is.

A párt alelnökévé választották meg Harrach Pétert, Bagdy Gábort, Kalmár Ferencet, Simicskó Istvánt és Surján Lászlót. Két új fiatal is alelnöke lesz a jövőben a KDNP-nek: Rétvári Bence és Seszták Miklós.

Semjén Zsolt értékelése szerint a névsor önmagáért beszél, és világosan megmutatja azt a politikai irányvonalat, amelyet képviseltek, és a jövőben képviselni fognak.

Nem kapott az alelnökké választáshoz elegendő szavazatot ugyanakkor Szalma Botond, a KDNP fővárosi elnöke, akiről korábban megjelentek olyan sajtóinformációk, hogy akár a pártelnökségért is ringbe szállna, és a kettős párttagság ellen van.

Hajó, több fényt!
Hajó, több fényt!

A választmány elnöke továbbra is Latorcai János lesz. Semjén Zsolt ismét megerősítette, hogy a kettős tagság tény, ezen nem kívánnak változtatni a jövőben sem.

Az MTI-nek kereszténydemokrata források azt mondták, hogy "szövetségi hangulatú" volt a választmány ülése, Orbán Viktor miniszterelnök vastapsot kapott. Semjén Zsolt beszédében pedig egyértelművé tette, hogy az elkövetkező időben komoly hangsúlyt kell fektetni a pártépítésre, s vannak az országnak olyan pontjai, ahol tovább kell erősödnie a KDNP-nek.  • Tippek
  • Bankszámla