Húszfokos fagy volt a Dunántúlon

2010.12.18. 14:24 Módosítva: 2010.12.19. 10:34
A havazás miatt elzárt település nincs az országban, de sok baleset történt, több helyen kamionok akadtak el és árokba csúszott autókat is kellett menteni. Érdnél le kellett zárni egy útszakaszt. Több mint 260 munkagéppel dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Budapesten folyamatosan takarítják az utakat, eddig több mint 500 hómunkást is felvettek már.

Ha a mínusz 24 fokos hidegrekord nem is dőlt meg, éjszaka több településen is mínusz 20 fokra vagy az alá süllyedt a hőmérséklet. Az időkép.hu adatai szerint Nagykanizsán mínusz 20 fok volt éjjel, a meteorológiai szolgálat kaposvári automatája mínusz 22 fokot mért, Sármelléken éjjel 21 fokos fagy volt, de még vasárnap reggel is mínusz 20 fokot mértek (Mezőcsáton pedig mínusz 16 fokot).

A köpönyeg.hu szerint vasárnap reggel mínusz 18 és mínusz 8 fok közé süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is fagyos időre számíthatunk. Néhol sűrű, zúzmarás ködfoltok képződhetnek, amik egy része napközben is megmaradhat. Az ország nagy részén egyébként változóan felhős lesz az ég, kisebb hószállingózás előfordulhat. A déli szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik, ezért a Dunántúlon és a déli országrészben többfelé várható hófúvás.

A nagy hideg fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben is, erről bővebben itt olvashat. A közutakon az elmúlt huszonnégy órában számos baleset történt, de ezek egyike sem volt halálos, derül ki a rendőrség közleményéből.

Normális üzemben működik a ferihegyi repülőtér, mindkét futópályát megtisztították a hótól, de több járatot törölni kellett. A Lufthansa négy, Frankfurtból induló járatot törölt a nyugat-európai időjárási helyzet miatt, és a Malév Budapestről induló gépét sem tudták fogadni. Törölni kellett a dublini gépet és a Heathrow-ról sem érkezett meg a British Airways két járata.

A szombati hóhelyzet

Szombaton éjféltől kezdve erősen havazott Zala megyében, egyes területeken már 35-40 centiméteres hó esett. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának ügyelete szombaton közölte: az intenzív havazás miatt az összes saját és bérelt eszközük munkába állt, így 44 géppel dolgoznak az utak megtisztításán.

A 86-os főúton Zalalövőnél szombat hajnalban két kamion akadt el a hóban, de a tűzoltók segítségével folytathatták az útjukat. A 74-es főúton Nagykanizsa határában árokba csúszott egy teherautó. Délelőtt az M7-es autópálya zalakomári benzinkútjánál szintén egy kamion ragadt bent a hóban, a 76-os főúton pedig a nagykapornaki emelkedőn kellett a tűzoltóknak kimenteniük egy ugyancsak elakadt teherjárművet. Az M70-es autóúton összeütközött egy kamion és egy személygépkocsi. A baleset a 6-os kilométernél történt, mindkét irányban torlódás alakult ki.

Képek a szombati hóhelyzetről

A Zala Volán járatai több, az emelkedő miatt nehezen megközelíthető faluba nem tudnak eljutni. Ilyen például Lendvadedes, Gosztola, Eszteregnye, Rigyác, Kerecseny, Bázakerettye, Hottó vagy Nemeshetés. A buszok 10-30 perces késéssel közlekednek, közölte a Zala Volán személyközlekedési üzletágának a vezetője.

Az M7-es autópályáról a 7-es főútra terelik a főváros felé tartókat a Somogy megyei Holládnál, mivel több kamion is keresztbe fordult a sztrádán, tájékoztatta az autópálya-kezelő munkatársa szombat délelőtt az MTI-t. Az M7-esre a 170-es kilométernél, Balatonkeresztúrnál lehet visszatérni. A havazás elsősorban az M7-es és az M1-es autópályát érinti, helyenként havas, hókásás a burkolat.

16 riasztás volt Somogyban

Somogy megyét szombatra belepte a hó, Kaposváron 20, Nagyatád térségben 30 centiméter hó hullott. A megye útjain 98 gép dolgozik,  közölte Tóth Elek, a Magyar Közút Zrt. megyei ügyeletese az MTI-vel. A helyzet Marcali és Nagyatád környékén a legrosszabb. Az ügyeletes szerint nincsenek járhatatlan utak a megyében, de csak téli gumikkal ajánlatos útnak indulni. Elsősorban a főútvonalakat tisztítják, de igyekeznek eljutni a mellékutakra is.

A Kapos Volán minden buszjáratot elindított, a járatok azonban 15-20 percet késhetnek. Páli Richárd, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese azt mondta: éjfél óta 16 riasztást kaptak a megyében, elakadt kamionokhoz, árokba csúszott autókhoz hívták a tűzoltókat. Egyik balesetben sem sérült meg senki, tette hozzá.

Árokba csúszott autók Vas és Veszprém megyékben

Eddig változó mennyiségű, 8-15 centiméternyi hó hullott a megyében, az Őrségben több, Szombathely környékén kevesebb, minden út járható - mondta el Nagy Györgyi, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese.

Szombaton újabb havazásra számítanak, estig legalább 5-7 centiméternyi friss hó hullhat, délután feltámad a szél, így helyenként hóátfúvások is kialakulhatnak, fűzte hozzá.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint az éjszakai és reggeli órákban több árokba csúszott járművet is menteniük kellett, Kőszeg közelében és Körmenden a körforgalomnál kellett kihúzniuk az árokba futott és elakadt járműveket.

Rábapatynál egy felborult utánfutót állítottak a kerekeire, legutóbb pedig Szombathely határában, Gyöngyöshermánnál kellett segíteniük egy árokba csúszott autó miatt, személyi sérülés azonban eddig szerencsére sehol sem történt - fűzte hozzá az ügyeletes. Szombathelyen rendkívül síkosak az utak, nehezen halad a forgalom.

A barcsi határátkelőnél szombat reggel fél 8-tól csak azokat a gépkocsikat engedik átlépni a határőrök Horvátországba, amelyeken téli gumi van, és felszerelt vagy csomagtartóban lévő hólánccal is rendelkeznek.

Egy órája erősen havazik Veszprém megyében, de ez egyelőre nem okoz fennakadást a megye útjain, amelyeket folyamatosan tisztítanak, mondták a közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeletein az MTI-nek. Éjjel 5-8 centiméternyi hó esett a megyében, Tapolcán és Ajkán több, mint Veszprémben, de minden út járható. A katasztrófavédelmiseknek eddig két árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben nem sérült meg senki.

Rendőrautónak ütközött egy kocsi az M1-esen

Az Útinform tájékoztatása szerint folyamatosan esik a hó az egész Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun megye nagy részén, valamint Makó és Balassagyarmat térségében. Intenzív havazásra kell számítani Mosonmagyaróvár, Nagyatád és Paks környékén is. A Tiszántúlon borult az idő, de oda még nem ért el a havazás.

A főutak a Dunántúlon mindenhol havasak. Ajka térségéből hóbordás szakaszokat jelentettek, Fertőszentmiklós, Körmend, Nagykanizsa és Szentlőrinc környékén pedig letaposott havasak a főutak. Nagyatád térségében száz méter alatti a látótávolság. A Duna-Tisza közében sónedves, a Tiszántúlon száraz a burkolat, közölte az Útinform munkatársa az MTI-vel.

Hárman megsérültek egy balesetben az M1-es autópálya Győr felé vezető sávjában, a bicskei felhajtótól két kilométerre, közölte a Fejér megyei rendőrség. Egy autó megcsúszott, és a szalagkorlátnak ütközött. Utasai kiszálltak a kocsiból, és az autó mellett állva várták a rendőröket. A járőrök éppen kiszálltak a szolgálati kocsiból, amikor álló autójukba hátulról belerohant egy kocsi, meglökte a rendőrségi járművet, az ütközés ereje pedig átrepítette a szalagkorláton a korábban balesetet szenvedett kocsi férfi és nő utasát. Kórházba vitték őket. A harmadik sérült a rendőrkocsiba belehajtó autó vezetője. A rendőrök nem sérültek meg. A karambolozott járművek a leállósávot foglalják el, így az érintett útszakaszon zavartalanul halad a forgalom.

A havazás miatt Fejér megye útjain több kisebb baleset történt szombat délelőtt. Az M7-es autópálya Siófok felé vezető sávjában például több helyszínen, Lepsénynél, Sukorónál és Székesfehérvárnál is helyszínelnek a rendőrök.

A váli pihenőnél szombat délután egy moldáv rendszámú személyautó három utasa sérült meg. Egy korábbi, kisebb baleset miatt lassabban haladtak az autók, és a moldáv kocsi vezetője feltehetően lassan fékezett, így a belső sávban egy román kamion bal hátsó részének ütközött. Az autópálya érintett szakaszát 20 percre lezárták, de már zavartalan a forgalom, közölte a rendőrség az MTI-vel.

Egy Pécs felé utazó olvasónk szerint az M6-os autópálya csak a keréknyomokban, egy sávban járható, az út mellett sok helyen árokba csúszott vagy elakadt autókat lehet látni. "Az útviszonyok miatt csak lépésben lehet haladni 40-50 km/h-s sebességgel, hólánc használata erősen ajánlott" - írta.

Baranyában több mint tíz centiméternyi hó esett hajnal óta. A meteorológiai előrejelzések szerint nem várható további csapadék a térségben, így óráról órára javulhat a helyzet az utakon. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a Mecsekben, Pécs és Komló között kamion akadt el még délelőtt, Nagyharsánynál pedig árokba csúszott egy autó. Senki sem sérült meg.

Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalának 41 kilométerénél egy személyautó megcsúszott és az árokba borult. A balesetben egy ember súlyosan megsérült.

Jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területén is havazik, több mint 40 munkagéppel takarítják az utakat.

Az intenzív havazás miatt Pest megyében, Érd térségében le kellett lezárni a 6-os és a 70-es út közös szakaszának közel 1,5 kilométeres szakaszát. A havas emelkedőn a tehergépkocsik nem tudtak közlekedni, ezért a forgalmat az érintett útszakaszról – az Érdi tetőn lévő körforgalomnál - az M6-os autópályára terelik, közölte fél négykor a rendőrség.

Ötszáz hómunkás dolgozik Budapesten

Havazik reggel óta Budapesten is. A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosi főutak nedvesek, egyelőre nincs gond a közlekedésben, a BKV járataival kapcsolatban sem kaptak hírt fennakadásról. 88 munkagéppel folyamatosan takarítja a főváros 1200 kilométernyi közútját a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Eddig több mint 500 hómunkást is felvettek már, ők a járdákat, hidakat, közlépcsőket tisztítják meg a hótól, mondta a Független Hírügynökségnek Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője.

Várhatóan a szombat délutáni órákban szűnik meg a havazás a főváros környékén, és éjszaka már csak az ország keleti területein kell számítani hóesésre, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Vadász Vilmos az MTI-vel.

Több vonalon késnek a vonatok

A Mávinform szombat reggeli közleménye szerint a havazás miatti váltóállítási gondok következtében több vonalon is késnek a vonatok az ország nyugati felében, elsősorban a Dél-Dunántúlon. A Gyékényes-Kaposvár és a Nagykanizsa-Gyékényes vonalszakaszon átlagosan 30-40 percet késnek a vonatok, és ugyanekkora késésre kell számítani Dombóvár és Pécs között is. A Dél-Dunántúlon csaknem száz hómunkás tisztítja folyamatosan a váltókat.

A Szombathely térségében leesett 10-20 centiméteres hó nem okoz jelentősebb fennakadásokat, de az arra járó vonatoknál 10-15 perccel hosszabbodhat a menetidő, szintén a váltóállítás nehézségei miatt.

Az ország többi részén egyelőre nincsenek komolyabb fennakadások a vonatközlekedésben, a Mávinform szerint a váltókat folyamatosan tisztítják, és a váltófűtőket is üzemeltetik. Ennek ellenére a hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák, felsővezetéki-zárlatok előfordulhatnak, és így egyes személyszállító vonatoknál meghosszabbodhat a menetidő, figyelmeztetett a Mávinform.

Keletnek tart a ciklon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a havazást egy mediterrán ciklon okozza, amely a nap további részében kelet felé halad. A friss hó mennyisége azokon a területeken, ahol eddig nem sok hó esett, még 5-10 centiméter között alakulhat. Ennél jelentősebb mennyiség nagy területen előreláthatólag nem lesz. A meteorológus szerint az éjszakai órákban már csak a keleti területeken várható havazás, a nyugati és a középső országrészben megszűnik a csapadék.

Az előrejelzés szerint vasárnap napközben többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, de az Északi-középhegység térségében borult, párás időre lehet számítani. Csapadék vasárnap nem valószínű. Éjszaka párás lesz a levegő, foltokban zúzmarás köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9, -14 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, szélcsendes helyeken -17 fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0, -5 fok között várható, de északnyugaton kicsit enyhébb, az Északi-középhegységben hidegebb idő lesz.

Hóátfúvások lesznek vasárnap

Komolyabb hóátfúvásokra kell számítani vasárnap az ország középső és nyugati részén, figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Petróczi Tímea, az OKF szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a havazás fokozatos megszűnéséig a Dunántúlon további 5-6 centiméter, az ország középső részén pedig 3-12 centiméter friss hóra lehet számítani. Bizonyos térségekben azonban 12-14 centimétert meghaladó mennyiségű hó is eshet. Ilyen területek a Tiszántúl keleti, az Alföld északi része, az Északi-középhegység magasabban fekvő részei, valamint Fejér és Pest megye térsége. A helyzetet tovább súlyosbítja az északkeleties szél, amely elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint az Alföldön gyenge hóátfúvást okozhat.

Vasárnap viszont az előrejelzések szerint komolyabb hófúvásokra kell számítani elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.