Iszapömlés: tavaszig maradhat a veszélyhelyzet

2010.12.19. 11:48 Módosítva: 2010.12.19. 11:51
Március végéig meghosszabbíttatná az Országgyűléssel a kormányzat az ajkai térségben október eleji vörösiszap-ömlés miatt kihirdetett, és év végéig tartó veszélyhelyzetet.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos javaslatára december 23-án, a parlament ez évi utolsó ülésnapján döntenek majd a képviselők a veszélyhelyzet 3 hónapos időtartamú meghosszabbításáról.

Az ajkai zagytározó október 4-én történt gátszakadása miatt a kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére október 6-án hirdetett ki veszélyhelyzetet a törvényben meghatározott maximális 14 napra. Az Országgyűlés október 18-án nagy többséggel elfogadta a rendelkezés meghosszabbítását december 31-ig.

Amíg a veszélyhelyzet tart, addig állami irányítás alatt áll a Mal Magyar Alumínium Zrt. Ehhez a magyar nagyvállalkozók tulajdonában lévő céghez tartozik a zagytározót is fenntartó ajkai timföldgyár. A Mol államosítását a honvédelmi törvénynek egy október 11-i, a parlamenten egy nap alatt átvert módosítása tette lehetővé, az állam már másnap kezébe is vette a társaságot, Bakondi György vezetésével 19 fős csapat irányítja a céget.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét azzal indokolják, hogy csak a határozat meghosszabbításával biztosított a külterületek mentesítésének elvégzése, a mintegy másfél kilométer hosszúságú kettes számú védőgát megépítése, valamint a megsérült X-es kazetta leszakadt oldalfalának végleges lezárása, így az esetleges újabb iszapömlés veszélyének elhárítása.

A zagytározó mintegy 50 méteres kidőlt oldalfalát, valamint az északi gátszakasz 150 méteres szakaszán lévő sérülést egy támfallal akarják a szakemberek körbevenni és véglegesen lezárni. A munkálatok tervei már elkészültek, és a kivitelezés - időjárástól függően - március elejére fejeződhet be. Devecserben még több mint kétszáz ház vár bontásra, és a törmelékek elszállítás is jelentős feladat lesz a katasztrófavédelmi szakemberek számára.

Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának következtében tíz ember vesztette életét, mintegy másfél százan megsérültek, és szorultak hosszú hetekig tartó kórházi kezelésre.  • Hírek
  • Lakáshitel