Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Kivonják a forgalomból a bírsággal tartozókat

2010.12.19. 14:05
Tettenéréskor kötelezően helyszíni bírságot kell kiszabnia a rendőrségnek a jövőben az öv nélkül vezetőkre és a piroson áthajtókra, ha a parlament elfogadja a kormány közlekedési salátatörvényét. A tervezet alapján a jövőben nem nagyon lesz mód óriásplakátok elhelyezésére az utak mentén, és távoktatásban is lehet vezetni tanulni.

75 pontban módosítja a közlekedési tárgyú törvényeket a kormány egy jövő héten elfogadandó salátatörvényben. Újraszabályoznák a járművezetői oktatást, jelentősen szigorítják, pár kivételtől eltekintve gyakorlatilag ellehetetlenítik az útmenti hirdetőtáblák elhelyezését, és a törvény általános indoklása szerint megteremtik a külföldi közúti szabálysértők felelősségre vonásának feltételeit.

Újra lehet helyszínen bírságolni

Ez utóbbi esetben azonban nem teljesen egyértelmű, hogy a szabályozás el is éri a kívánt célját. A külföldi rendszámú autóval szabályt sértők megbüntetését ugyanis a helyszíni bírságolás visszaállításától várják, ugyanakkor tettenérés esetén eddig is lehetőség volt a bírságok behajtására.

Fotó: Füzesi Ferenc
Fotó: Füzesi Ferenc

A külföldi szabálysértők megbírságolásának objektív akadálya ugyanis eddig az volt, hogy nem volt mód a jármű tulajdonosának megállapítására. Tettenérés esetén azonban a tulajdonos személye kideríthető volt az autó irataiból, a bírság kipostázható volt. Az ilyen módon kiküldött bírságok befizetési arányát Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a Népszavának áprilisban adott nyilatkozatában "kimagaslóan magasnak" nevezte.

Tehát akiket tettenértek, azok eddig is kénytelenek voltak befizetni a bírságot. A külföldiek megbírságolhatóságán valójában a rendészeti törvények módosítása javított, amely lehetővé tette a külföldi rendszámok lekérdezhetőségét.

Négymilliárdnyi bírsággal tartoznak

Közigazgatási bírsággal amúgy nem csak külföldiek tartoznak, a törvénytervezet részletes indoklása szerint magyar autósok sem fizettek meg négymilliárd forint bírságot. A fizetési hajlandóságot növelheti, hogy a jövőben a magyar és a külföldi rendszámú autókat is kivonhatják ideiglenesen a forgalomból, amennyiben tulajdonosuk tartozik a közigazgatási bírsággal. Hogy ki tartozik, azt a jövőben könnyebben megállapíthatják, mivel megteremtik a központi közlekedési közigazgatási bírságnyilvántartást.

A törvénytervezet szerint a helyszíni bírság tettenéréskor nem opció, hanem kötelező gyorshajtás, ittas vezetés, illetve új elemként a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen áthajtás esetén is.

Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor

Vége az óriásplakátoknak

A kormány javaslata szerint a jövőben tilos lesz 4 m2 felületet meghaladó reklámtáblákat elhelyezni az utak mentén, sőt, az ilyen reklámtábláknak helyt adó ingatlanok tulajdonosait akár félmillió forintra is megbírságolhatják. A szabályozás szerint semmilyen reklámot nem lehet elhelyezni a közút területén, a közút felett, illetve az út műtárgyán, tartozékán, közvilágítási-, villany-, telefon és egyéb oszlopon, valamint a közút lakott területen kívüli szakasza mellett. A közút mellett száz méteres sávban nem helyezhető el semmilyen olyan jelzés, amely összetéveszthető a kresztáblákkal, vagy amely alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje. A szabályozást megszegve kihelyezett táblákat a közút kezelője a tábla tulajdonosának költségére eltávolíthatja.

Jogsi távoktatásban

A tervezet szabályozza a gépjármű-vezetői oktatást is, amit a jövőben alap- és középfokú állami oktatási intézményekben és tanfolyamokon folytathatnak, akár zárt rendszerű elektronikus képzési formában, azaz távoktatással is. Az oktatói engedélyt a jövőben felsőfokú képesítéshez és a közlekedési hatóság engedélyéhez kötik.