Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

MSZP: Plusz egymilliárd a fideszes képviselőknek

2010.12.19. 12:42 Módosítva: 2010.12.19. 12:43
A politikai ciklus végéig, 2014 tavaszáig csaknem egymilliárd forinttal vihetnek többet haza a fideszes parlamenti képviselők az új adótörvények és az álláshalmozás miatt - hangzott el Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője és Trippon Norbert, az MSZP budapesti szervezetének tagja vasárnapi közös sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Józsa István elmondta: a Fidesz új adórendszere, a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadóval a kiskeresetűek egyértelműen rosszul járnak, mivel havonta 3000-5000 forinttal kevesebbet vihetnek haza. A 300 ezer forint bruttó vagy annál nagyobb fizetéssel rendelkezőknek viszont jelentős kedvezményt biztosít az új rendszer.

Így a Fidesz-frakció tagjainak is, amit csak erősít, hogy a kormánypárt tagjainak többsége állás- és tisztséghalmozó. Mint rámutatott: az Országgyűlésben 262 főt számlál a Fidesz-KDNP-frakció, ebből 151 képviselő egyéb tisztséggel is rendelkezik és 99-nek pedig valamilyen jelentős (polgármester, alpolgármester) megbízatása is van.

Ráadásul a Fidesz-frakció nagyobb része három országgyűlési bizottsági munkában is érdekelt - tette hozzá a szocialista politikus. A képviselő szerint az új adórendszer hatására egy átlagos kormánypárti politikus havi 101 ezer forinttal többet vihet haza, ami azt jelenti, hogy a ciklus végéig akár egymilliárd forinttal több maradhat a parlamenti fideszes politikusoknál.

Trippon Norbert arra szólította fel a kormánypárti politikusokat, hogy Tarlós István főpolgármester példáját követve hagyjanak fel a pozícióhalmozással. Mint hozzátette: öt olyan fővárosi polgármesterről is tudni, akik egyben országgyűlési képviselők is.

Mindenki jól fog járni az egyszerű, átlátható, egykulcsos adórendszerrel - reagált Szijjártó Péter az MSZP vasárnapi sajtótájékoztatójára. "A szocialisták továbbra is képtelenek belegondolni abba, hogy léteznek olyan intézkedések, amelyekkel nemcsak ők, hanem mindenki jól jár. Márpedig az új, arányos, az elmúlt húsz év legalacsonyabb adókulcsával dolgozó, és fontos családtámogató elemeket tartalmazó adórendszerrel mindenki jól fog járni" - szögezte le a miniszterelnöki szóvivő.