Újabb személycsere a Honvédkórház élén?

2010.12.19. 13:40
Hende Csaba honvédelmi miniszter meneszteni készül az Állami Egészségügyi Központot fél éve, megbízott főigazgatóként vezető Grósz Andort, írja az ATV honlapja. A portál szerint a Horn Gyula esetleges hazaküldése körüli ügy indokolhatja a vezetőváltást.

Az atv.hu írása emlékeztet arra: miután a választásokat követően Hende Csaba honvédelmi miniszter lett, első dolgai egyike volt a tárca felügyelete alatt tevékenykedő Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) vezetőjének, Szilvásy Istvánnak a menesztése. Az egykori titokminiszter, Szilvásy György testvérét június elsején menesztették.

A BM Központi Kórház, a Központi Honvédkórház, a MÁV Kórház és az Országos Gyógyintézeti Központ összegyúrásából létrejött egészségügyi gigaintézmény megbízott főigazgatója Grósz Andor lett. Az orvos ezredes korábban vezette a szegedi egyetem repülő- és űrorvosi tanszékét, igazgatóként irányította a honvédség kecskeméti repülőkórházát, majd az ÁEK főigazgató-helyettese lett.

Szakmai berkekben azonban már Szilvásy menesztése óta azt beszélik, hogy az ÁEK-ot Bedros Róbert veheti át. Őt az első Orbán-kormány idején nevezték ki a BM-kórház igazgatójává, posztjáról 2005-ben távozott, amikor szerződése lejárt. Az atv.hu szerint Grószt eddig az védte, hogy Hendének más jelöltje van a posztra, ám a miniszter állítólag azt gondolja, a megbízott főigazgató révén látott napvilágot nemrégiben az az utólag a HM által cáfolt hír, hogy kitették volna a kórházból Horn Gyulát, akinek az ágyát Orbán Viktor védte meg.