Helyi hatalmi felfordulásokkal jár a főispánok kinevezése

2010.12.21. 12:52
Három megyei közgyűlési elnök, egy polgármester és egy alpolgármester neve is szerepel a közigazgatás január 1-től startoló új központjai, a megyei kormányhivatalok politikai vezetésére kiszemeltek listáján. A névsort maga Orbán Viktor állította össze. A miniszterelnököt az sem zavarta, hogy egyik jelöltje miatt időközi polgármester-választást kell majd tartani. A megyei és a fővárosi „főispánok” irányítása alá kerülnek az eddig önállóan működő szakigazgatási szervek.

Az Index információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök kijelölte az új kormányhivatalok politikai vezetését ellátó kormánymegbízottakat. A fideszes körökben csak főispánoknak titulált hivatali vezetők január 1-től lesznek a hazai közigazgatás legbefolyásosabb vezetői.

Úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök által összeállított lista még nem teljes, de a 19 megyei és a budapesti jelöltek többsége informálisan már megkapta Orbán Viktortól a feladatot. Forrásaink szerint a csapat tagjait a kiválasztás módja miatt szoros szálak kötik majd a miniszterelnökhöz, így megjelenésük néhány helyen átírhatja a helyi politikai "ranglistát".

A jelöltek között több, a Fideszben eddig is Orbánhoz közelállónak tekintett személy van. Főispán lesz a Fidesz három regionális pártigazgatója is. Már ismert, hogy a budapesti kormányhivatal vezetői posztját a miniszterelnök Pesti Imrének, a Fidesz fővárosi koordinátorának szánta. Pesti az Indexnek azt mondta, hogy a felkérés után sem mond le a pártbeli megbízatásáról, mert a kettő nem összeférhetetlen. Pesti szerint a regionális koordinátorokra szintén fontos feladat vár majd, amikor le kell menedzselni a kisebb parlamentre való áttérés miatt a képviselői helyek újraosztását.

Pesti Imre
Pesti Imre

Kerényi János személyében regionális pártigazgató kerül a Bács-Kiskun megyei hivatal élére, és Hajdú-Bihar megyében is a Fidesz hat főkoordinátorának egyikére, Rácz Róbertre esett a választás. Rácznak a hivatal januári indulásakor le kell majd mondania a megyei közgyűlési elnökségről, amit október óta töltött be.

Változás lesz a Baranya megyei közgyűlés élén is, onnan ugyanis Hargitai János lép át főispánok közé, Heves megye közgyűlésében pedig Horváth László helyére kell majd új embert keresnie a Fidesznek.

Hargitai János
Hargitai János

A legnagyobb felfordulást vélhetően Kovács Zoltán pápai polgármester Veszprém megyei kinevezése okozza majd, miután Kovácsnak le kell mondania városvezetői megbízatásáról. Pápán ezért időközi polgármester-választást kell majd tartani.

Somogy megyében Kaposvár alpolgármestere, a Fidesz megyei választmányának elnöke Juhász Tibor kapott bizalmat. Békés megyében Erdős Norbert, a Nyírségben pedig Vinnai Győző országgyűlési képviselők viszik majd a hivatalt. Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemlén megyét kapta, Csongrádban pedig a szegedi polgármester-választáson alulmaradt fideszes jelölt B. Nagy László lett a „kiválasztott".

Demeter Ervin
Demeter Ervin

Információink szerint a nagyobb megyék közül a pesti és a győri jelölt személye kérdéses. A kisebb megyék kormányhivatalaiba pedig a politikai közéletben eddig nem szereplő, többnyire országgyűlési képviselői helyes sem szerző jelöltek kerülnek majd.

Jövőre a kormányhivatal veszi majd át a közigazgatási hivatal feladatait, a főigazgató irányítása alá a kormányhivatal részeként integrálnak tizennégy államigazgatási szervet. A korábbi regionális regionális államigazgatási hivatalok helyett szeptembertől megyei közigazgatási hivatalok alakultak. Ezek az új hivatalok bővülnek fokozatosan óriási kormányhivatalokká, amelyek már nemcsak az önkormányzatok törvényességét felügyelik, hanem igyekeznek egyesíteni minél több államigazgatási szerepet a gyámügytől az építési engedélyek kiadásáig. Az átalakítást Navracsics Tibor minisztériuma azzal indokolja, hogy ezzel megvalósítható az állampolgár számára kedvezőbb egyablakos ügyintézés.

Az új megyei hivatalok élén három vezető lesz. A hivatalvezetőket és helyetteseiket, a főtitkárokat már nagyrészt kinevezték. Januártól mindegyik megyei hivatal élén egy politikai kormánymegbízott is helyet kap. Ezek a politikai vezetők akár parlamenti képviselők is lehetnek. Ők a kormány meghosszabbított karjai lesznek, ahogy korábban Szabó Erika államtitkár fogalmazott. Fő feladatuk az lesz, hogy a kormányzati politikát hangolják össze a helyi ügymenettel.