Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

A rendőrök hozzátartozóit is ellenőrzik a jövőben

2010.12.23. 13:02
A rendőrök hozzátartozóit is ellenőrzik a jövőben, nyilatkozniuk kell, hogy ehhez hozzájárulnak-e. A kifogástalan életvitel ellenőrzését is magába foglaló törvény január 1-től lép hatályba.

A közlönyben szerdán megjelent kérdőívben - amelyet minden rendvédelmi dolgozóval kitöltetnek - rákérdeznek a jelentkező és hozzátartozói személyes adataira, a rokoni kapcsolatra, de még az "együttélés kezdetére" is.

A jelentkezőnek közölnie kell előző munkahelyeit 5 évre visszamenőleg, jelenlegi gazdasági érdekeltségeit és vagyoni adatait. Utóbbival kapcsolatban a fizetésére kíváncsiak egy évre visszamenőleg, illetve arra, hány ingatlana van, vannak-e 300 ezer forintot meghaladó ingóságai, van-e kölcsöne, tartozása, és annak mennyi az összege.

A kérdőívben a jelentkező szabadidős szokásaira is kíváncsiak: mi a hobbija, hova jár szórakozni, mikor és hányszor hetente.

A kormány az ellenőrzésre a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ) jelölte ki. Ez a hatóság végzi a kifogástalan életvitel ellenőrzését, a megbízhatósági vizsgálatot, valamint a kormányrendeletben meghatározott bűncselekmények felderítését. Az NVSZ továbbá kijelölt

nemzeti tagként részt vesz az Európai Unió Korrupcióellenes Kapcsolattartói Hálózatának munkájában, ellátja a hálózat tevékenységével kapcsolatos feladatokat.

A rendeletben rögzítettek szerint az NVSZ felderítést folytathat többi között hivatali bűncselekmény, vesztegetés, visszaélés személyes adattal, bűnpártolás, közokirat-hamisítás, zsarolás szolgálati helyen, vagy hivatali tevékenységgel összefüggésben elkövetett más bűncselekményekkel kapcsolatban, ha e bűncselekmények felderítése nem tartozik más szerv hatáskörébe.

A hivatal nyomozhat katonai bűncselekmények felderítésében is, kivéve a szökést, a zendülést és a harckészültség veszélyeztetését. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai kifogástalan életvitelének ellenőrzését is az NVSZ végzi. A hivatásos állományba jelentkező munkavállalóknak és hozzátartozóiknak nyilatkozniuk kell, hogy hozzájárulnak-e az ellenőrzésükhöz.

A kifogástalan életvitel ellenőrzését az elrendelésétől számított 30 napon belül be kell fejezni. A határidőt az elrendelő indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbíthatja.

A vizsgálat során a vizsgált embert nem lehet megalázni, megsérteni becsületét és jó hírnevét, sem veszélyeztetni testi épségét.

A rendelkezés január 1-én lép hatályba. A hét elején megjelent sajtóhírek szerint a több száz fővel alakuló NVSZ létrejöttével a jövőben a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a pénzügyőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a polgári titkosszolgálatok hivatásosai, az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság, az adóhatóság kormánytisztviselői, köztisztviselői, közalkalmazottai bármikor megbízhatósági vizsgálatnak vethetők alá.

Évente és személyenként három alkalommal indulhat vizsgálat mindenki ellen.