Kis szépséghibával indul Bajnai alapítványa

2010.12.23. 11:22 Módosítva: 2010.12.23. 11:34
A volt miniszterelnök környezete szerdán jelentette be, hogy Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítvány néven olyan szervezetet alapított, amely a jövőben a mindenkori kormányok számára segítséget kínálva átfogó koncepciók kidolgozásával foglalkozik majd. Haza és Haladás Alapítvány néven azonban már két évtizede működik egy másik politikaközeli szervezet is. Azt még kormánypártként az MDF hozta létre külföldi párttámogatások befogadására.

Bajnai Gordon kormányának több volt minisztere és államtitkára bevonásával közpolitikai alapítványt hozott létre. Hegedüs Dóra, a volt kormányfő korábbi kabinetfőnöke szerdán jelentette be, hogy a Haza és Haladás Alapítvány névre keresztelt szervezet elsősorban átfogó közpolitikai koncepciók kialakításával és azok bemutatásával foglalkozik majd, és várhatóan a 2011. második negyedévében kezdi meg tevékenységét.

Az ország jövőbeli kormányainak tanácsot adó alapítvány számára kiválasztott név azonban már foglalt. Ráadásul az eredeti, mind a mai napig működő Haza és Haladás Alapítvány karakteres politikai múlttal rendelkezik.

A Haza és Haladás Alapítványt információink szerint még Antall József miniszterelnök hivatali ideje alatt hozták létre az akkori kormánypárt, az MDF pártalapítványaként. Antall Horváth Balázs egykori belügyminiszterre bízta a szervezet felügyeletét, a szervezet vezetését pedig sokáig Filó Katalin látta el.

A szervezet fontos feladata volt, hogy a Németországból érkező az MDF-hez érkező pénztámogatásokat legális keretek között fogadja, és szervezze belőle a Fórum hátterét. A szervezet könyvek és más kiadványok finanszírozásával is foglalkozott, ezek között azonban – forrásaink szerint – rengeteg vállalhatatlan szellemiségű írás is volt. Az MDF belharcai következtében az alapítványt elvették Horváth Balázstól, és az Ifjúsági Demokrata Fórum fennhatósága alá helyezték.

Bajnai környezetéből megtudtuk, hogy a bíróság ellenőrizte az alapításkor a nevet, és akkor ki is derült, hogy létezik azonos nevű szervezet. De mivel az MDF-es alapítvány ma már kevéssé ismert, és nem szerepel a sajtóban, úgy döntöttek, hogy a Kölcsey-jelmondat helyett nem keresnek új nevet, a jogi problémák elkerülése érdekében a hivatalos teljes megnevezést pedig kiegészítik Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványra.