Elemér
0 °C
10 °C

Leköpték az ügyészt Budaházy tárgyalásán

2010.12.23. 14:28
A folyosón többen lökdösték és leköpték a Fővárosi Bíróságon Budaházy György tárgyalásáról távozó ügyészt, kihívták az V. kerületi rendőröket. Az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt rendel el nyomozást.

Lökdöste és leköpte a Budaházy György óvadékát elutasító csütörtöki tárgyalásról távozó ügyészt a bírósági folyosón összegyűlt szimpatizánsok egy csoportja, tájékoztatott a Fővárosi Bíróság.

Konkoly Csaba ügyész a Fővárosi Bíróságon (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Konkoly Csaba ügyész a Fővárosi Bíróságon (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy csütörtökön nem nyilvános ülésen tárgyaltak a - csak monogrammal jelzett - Budaházy György és védője indítványáról, amelyben az előzetes letartóztatás óvadék fizetése ellenében történő megszüntetését kérték. A bíróság elutasította az indítványt, így a gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

"Az ülés berekesztése után a tárgyalóteremből távozó ügyészt a bírósági folyosón az összegyűlt szimpatizánsok egy csoportja lökdöste és leköpte. Ez a magatartás bűncselekményt valósít meg, amely miatt büntetőeljárásnak van helye" - írja a bíróság.

A Fővárosi Bíróság őrszolgálata "mindvégig figyelemmel kísérte a tárgyalóterem előtt várakozók magatartását", és a bírói tanács elnökének jelzésére a bíróság nyomban értesítette az V. kerületi rendőrkapitányságot. "A kiérkező rendőrök megtették a szükséges intézkedést" - tették hozzá.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta, a történtek hivatalos személy elleni erőszaknak minősülnek, és a főügyészség hivatalból intézkedik a nyomozás elrendeléséről. Ezt a bűncselekményt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Budaházy György és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt szeptember 27-én emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Budaházyt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolják.

Budaházy Györgyöt október 13-án felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla egy másik ügyben, mert a bíróság szerint átlépte a szólásszabadság határait internetes írásaival.