no

Egyre nő a belvíz

Tovább növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága az ország keleti részén. A vízügyi igazgatóság több szakaszon másodfokúra emelte a készültséget, de olyan is volt, ahol egyesre csökkentette. A szivattyútelepek sok helyen éjjel-nappal dolgoznak, a szervezethez beérkezett adatok szerint egyes településeken folyamatos a szivattyúzás és a homokzsákolás.

Másodfokú a készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi területén, így a Bodrogközben, a taktaközi, a hevesi és a dél-borsodi területeken is - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője vasárnap.

Csont Csaba azt mondta: jelenleg 180 négyzetkilométernyi területet, vagyis 18 ezer hektárt borít belvíz, de több száz négyzetkilométernyi föld a felszínig átnedvesedett. Egy héttel ezelőtt még csak 170 négyzetkilométeren uralkodott a belvíz.

Eközben a Sajó több utat is elöntött, így a Kesznyéten és Sajóörös, valamint a Putnok és Borsodbóta közötti utakat, ezért ott teljes útzárat rendelt el a Magyar Közút Zrt. Kora reggel - szintén a Sajó árvize miatt - a 26-os számú főút, valamint Sajókaza közötti szakasz vált járhatatlanná.

Békésben rekordot mértek

Rekordot döntött a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben. Vasárnapra 598,1 négyzetkilométert öntött el a belvíz, ami több mint egy négyzetkilométerrel haladja meg az 1999-es rekordot. A vízügyi szervezet ismét üzembe állította a Szarvas-Békésszentandrási-holtágnál ideiglenes jelleggel telepített 10 szivattyútelepet is.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából kettőben továbbra is harmadfokú, hétben másodfokú, míg egyben elsőfokú a készültség.

A Körösökön nem változott a riasztás szintje. Még mindig 22 kilométeren van érvényben másodfokú, és 124 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség. Az előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani.

A Tiszántúlon eközben ismét jelentősen nőtt az elöntött területek nagysága, így már több mint 400 négyzetkilométer áll víz alatt - közölte Bara Sándor védelemvezető. Tájékoztatása szerint az elmúlt két hét fagyos és csapadékmentes időjárása miatt az elöntött terület nagysága nem változott jelentősen, szivattyútelepeik naponta mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át befogadókba.

Mint mondta, az igazgatóság területén hullott, helyenként 27 milliméternél is több csapadék és az olvadás azonban egy nap alatt 20 négyzetkilométerrel növelte a belvízzel elöntött területek nagyságát, aminek csaknem a fele vetés és szántó.

Az igazgatóság területén mind a 12 védelmi szakaszon továbbra is belvízvédelmi készültség van. Ezek közül a legmagasabb, harmadfokú van érvényben a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon, míg másodfokú a három tiszai szakaszon, a Kadarcs-Karácsonyfokin, a Kösely két szakaszán, a Hamvas-Sárrétin, a Berettyó-felsőn és az Alsó-Nyírvíz-Kati-érin. A védekezésben az elmúlt 24 órában 187-en vettek részt.

A Tiszán az olvadás és az esők hatására a felső szakaszon árhullám alakult ki, mely a következő napokban vonul le, így a vízszintek tartósan magasak maradnak. A szakemberek szerint Tokaj és Tiszakeszi között másodfokú vízállásra kell majd számítani, és Tokajnál várhatóan csütörtökön tetőzik a folyó 700 centiméteres vízszinttel.

Tiszapalkonyánál, illetve Tiszakeszinél az év utolsó napján számítanak a tetőzésre 600 centiméter körüli vízállással. Felsőbereckinél keddre várják az árhullám tetőzését 600 centiméter körüli vízállással, Sárospatak térségében másnap 560 centiméteres értékkel tetőzhet a folyó.

Tiszakeszi és Tiszafüred között elsőfokúra csökkent a készültség a Tiszán. A készültséget még szombaton, az árhullám levonulása után csökkentették. A jelenlegi, 627 centiméteres a vízszint 23 centiméterrel alacsonyabb a következő készültségi szinttől.

A tiszántúli folyók felső szakaszán is áradás indult, de a továbbra is csak a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között, valamint a Berettyó torkolati szakaszán tartanak fenn készültséget, előbbinél másodfokút, utóbbinál elsőfokút.

A sok eső miatt rosszabbodott a helyzet Szabolcsban

A szombaton lehullott átlagosan harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei, s nőtt a belvízzel borított területek nagysága - közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap az MTI-vel.

A folyók külföldi vízgyűjtő területein átlagosan 23-28 milliméter, a hazain pedig közel 30 milliméter eső esett, de a Szatmári-síkságon fekvő Vámosorosziban például 42 millimétert regisztráltak karácsony első napján - ismertette Kató Sándor. A Nyíregyháza mellett lévő Császárszálláson 27, míg a magyar-román határvárosnál, Csengernél 34 milliméter eső hullott le.

Az intenzív esőzés miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is.

Kató Sándor vízügyi védelmihelyettes elmondta: a legsúlyosabb helyzet a Tisza-Szamosközben van, ahol átlagosan mintegy negyven milliméter eső esett szombaton. Ebben a térségben jelenleg nyolc önkormányzat számára nyújt segítséget a vízügyi igazgatóság.

Újfehértón újabb három embert kellett kitelepíteni

A harmadfokú belvízvédelmi készültséggel érintett Újfehértón az elmúlt két napban folyamatosan szivattyúztak.

Egy középkorú asszonynak, valamint nyolcéves és tizennégy éves fiának el kellett hagynia otthonát vasárnap, miután vályogházuk falát eláztatta a víz. Velük együtt már heten kényszerültek lakásaikat hátrahagyni a belvíz miatt a szabolcsi kisvárosban.

Az asszony elmondása szerint reggel fél nyolc körül észlelték, hogy mozog a mennyezet, s rövid idő múlva összeomlott a ház hátsó része. Senki sem sérült meg; a helyi önkéntes tűzoltók és az ácsok jelenleg a cserepeket szedik le a tetőről és belülről próbálják megtámasztani a még épen maradt falakat, hogy azok ne dőlhessenek tovább.

Közben a település mályváskerti részén még mindig az utcákon, a kertekben és a pincékben lévő vízzel küzdenek a lakók. Már hat szivattyú működik folyamatos üzemben, s mintegy 1200 méter hosszú tömlőhálózattal próbálják az ingatlanoktól távolabb, elsősorban a környékbeli legelőkre vezetni a rengeteg vizet.

A Kölcsey, a Görgey, a Munkás, és a Honvéd úton homokzsákokat töltenek az emberek, hozzájuk egy közcélú foglalkoztatottakból álló csoport is csatlakozott. A munkát a csapadék nehezíti: míg szombaton az esőben, addig vasárnap már havas esőben kell a mentesítést végezni.

A jövő hétre nem várnak nagyobb áradást

A Takta gyengén árad, másodfokú készültségi szint felettiek a vízállások. A következő napokban Taktaföldvárnál további mérsékelt áradásra lehet számítani, a vízszint megközelítheti a harmadfokú készültségi szintet. Az árvízkapunál - a befogadó áradása miatt - további vízszintemelkedés várható, a vízállások itt kevéssel a harmadfokú készültségi szint fölé emelkedhetnek.

A Tarnán jelenleg közepes mederteltségek mellett lassan áradóak a vízszintek. A kialakult árhullám magassága Tarnaméránál és Tarnaörsnél is megközelíti, előbbi helyen esetleg kissé meghaladja a másodfokú készültségi szintet.

A Hernádon - a vízgyűjtő nagyobb átlagos magassága és a Ruzsini víztározó csekély teltsége miatt - nem valószínű jelentős árhullám kialakulása, de Gesztelynél a vízállás megközelíti az elsőfokú készültségi szintet.

A következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd.