Sokkolóval ölték meg a bűnözőt rendőrök?

2010.12.27. 13:39 Módosítva: 2010.12.27. 15:20
Családtagjai szerint rendőrségi sokkolótól vesztette életét egy férfi vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén. A rendőrség tagadja, hogy így történt volna, szerintük a halál oka szívroham vagy tüdőembólia volt.

Szemtanúk szerint Kemecsén a Toldi utcában rendőrségi előállítás közben vesztette életét egy férfi, akit állítólag 4-5 percen keresztül sokkolóval próbáltak kicsalogatni az ágy alól.

Az áldozat testvére, Lakatos Anikó az Indexnek elmondta, 49 éves testvérét 1 év négy hónap börtönre ítélték bolti betörés miatt, és amikor be akarták vinni a börtönbe, a rendőrök agressziója miatt életét vesztette. "Négyen vagyunk tanúk, hogy már félholtan vitték ki a házból a testvéremet. Habzott a szája, és fent volt akadva a szeme, amikor a rendőrautóba berakták" - mondta.

A testvér az előszobában tartózkodott, amikor négy rendőr a szobából próbálta kivinni az ágy alá bújt elítéltet, és ahogy mondja "kéket villámlott, és zörgős hangot adott", ebből arra következtetett, hogy sokkolóval bántalmazták a testvérét. "A gyerek meg fent aludt az ágy tetején" - mesélte.

Ez azért érdekes, mert a rendőrség szerint szó sem lehetett sokkoló alkalmazásáról, a magyar rendőröknek ugyanis ez az eszköz nem tartozik a rendszeresített felszerelése közé. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az elfogáskor nem kellett semmilyen testi kényszert alkalmazni, az áldozat útközben lett rosszul. Mentőt hívtak, de az orvosi segítség kiérkezéséig is szívmasszázs alkalmaztak a férfin. Fülöp Gergely szerint a helyszíni szemlét elvégezték a rendőrség törvényességi felügyeletét ellátó ügyészség képviselőjének jelenlétében, és nem merült fel bűncselekményre utaló jel.

Kérdésünkre, hogy akkor hogyan került képbe a sokkoló, azt válaszolta, hogy a történet ezen vonulata a helyszínen röppent fel.

A nyíregyházi rendőrkapitányság járőrei vasárnap késő délután mentek ki egy kemecsei lakáshoz, mert ott egy olyan férfi tartózkodott, aki ellen négy elfogatóparancs van érvényben. A 49 éves férfit testi sértés, garázdaság, lopás, valamint meg nem kezdett egy év négy hónapos jogerős szabadságvesztés miatt körözték.

A később kiadott rendőrségi közlemény szerint az elsődleges szakvélemény azt mutatja, infarktus vagy tüdőembólia okozta a kemecsei férfi halálát. A férfin a bilincselés által okozottakon kívül nem voltak külsérelmi nyomok - írták. Azt állítják, a férfi az autóban hirtelen rosszul lett, és elvesztette eszméletét. Időközben kiadtak egy előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyvet, ami szerint a férfi természetes úton, keringési elégtelenség miatt vesztette életét.

Az Országos Mentőszolgálat úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a mentőket vasárnap negyed hat után néhány perccel riasztották Nyíregyháza belterületének egyik utcájába, ahol a rendőrök a gépkocsijuk mellett egy 50 év körüli férfi újraélesztését kezdték meg. Az újraélesztést a percek alatt kiérkező mentők több mint fél órán át folytatták, de nem jártak sikerrel.

Az áldozat családja a történtek miatt feljelentést tett. A haláleset körülményeit a Tiszavasvári Városi Rendőrkapitányság vizsgálja. A szóvivő megjegyezte: az elhunyt hozzátartozói által tett feljelentést a rendőrség az ügyészségi nyomozóhivatalnak továbbítja. A rendőrség cáfolja, hogy sokkolót alkalmaztak volna, vizsgálják ezen állítás eredetét, és megteszik a szükséges jogi lépéseket a "becsületsértő, rágalmazó személyekkel szemben".