Megint orbánozik a Washington Post

2010.12.28. 09:25 Módosítva: 2010.12.28. 09:26
A Washington Post Kelet-Európa szakértője, Anne Applebaum a lap keddi számában arról ír, hogy veszélyben van a magyarországi demokrácia. A kommunista bűnök kutatásával ismertté vált szerző a lengyel külügyminiszter felesége, de írásai függetlenek a lengyel kormány álláspontjától. A szerzőt két hete még Navracsics Tibor és Kövér László ünnepelte.


"Veszélyeztetik a demokráciát Magyarországon" címmel írt jegyzetet a keddi Washington Postba Anne Applebaum történész-újságíró. A szerző az új magyar médiatörvény kapcsán aggódik a magyar szabadságért.

Írásában arra figyelmeztet, hogy míg Fehéroroszországban erőszakkal védik a diktatúrát, addig Magyarországon a demokrácia alakul az egypártrendszer irányába adminisztratív eszközökkel. Ebbe az irányba tett lépésként értékeli a szerző az új médiatörvényt.

Applebaum szerint amikor az USA alkotmányának szerzői a többség zsarnokságától tartottak, akkor az olyan típusú politikusokra gondolhattak, mint amilyen Orbán Viktor.

A szező cikkében élesen kritizálja az előző szocialista kormányokat is, "Európa egyik leginkompetensebb kormányának" nevezi az előző vezetést. Arra is kitér, hogy a magyar jobbközép mennyire frusztrált attól, hogy lefasisztázzák őket, és megértően felidézi a liberálisokkal folytatott parttalan vitáikat.

Anne Applebaum december 14-én járt utoljára Magyarországon, amikor a Terror Háza Múzeumban Petőfi Sándor-díjjal tüntették ki a Gulag-táborok és a kommunizmus közép-, és kelet-európai történetének kutatásáért. Az ünnepségen vezető fideszes politikusok is részt vettek, például Kövér László, Balog Zoltán és Navracsics Tibor. Applebaumot levélben köszöntötte az előző évi díjazott Tőkés László, interjút készített vele a Heti Válasz, és a kommunisták bűneiről szóló kijelentéseit idézte a Magyar Hírlap is.

Anne Applebaum több jelentős brit és amerikai lap újságírója volt az elmúlt években, a Gulagról szóló történelmi munkájáért 2004-ben Pulitzer-díjat kapott.

A jelenlegi lengyel külügyminiszter felesége. Utóbbival kapcsolatban egy korábbi blogbejegyzésében nyilvánvalóvá tette, hogy cikkeit politikai szempontból soha nem egyezteti férjével, írásai sohasem tükrözik a lengyel kormány hivatalos álláspontját.