Ferenc
10 °C
29 °C

Segélyhívót kaptak tanyán élő idősek

2010.12.28. 16:54 Módosítva: 2010.12.28. 18:10
Kétirányú kommunikációra alkalmas segélyhívó készüléket kapott a rendőrségtől ötven, Szentes és Csongrád környéki tanyán élő idős ember.

A segélyhívó készülékeket az év elején indult komplex bűnmegelőzési program részeként vásárolta a rendőrség a Belügyminisztérium pályázatán nyert támogatásból. A mobilhálózathoz kapcsolódó, nyomógombos készülékeket a külterületen élő idősek kapják meg. A riasztások Csongrádon a szociális ellátási központhoz futnak be, innen vissza is tudják hívni a készüléken a segélykérőt - közölte az őrnagy.

Metzinger Györgyné egyike az 50 - tanyán élő - idős embernek aki megkapta a készüléket
Metzinger Györgyné egyike az 50 - tanyán élő - idős embernek aki megkapta a készüléket

Az új berendezések előnye, hogy az idősek nincsenek otthonukhoz kötve, a kertbe vagy a szomszédhoz is magukkal tudják vinni a mobiltelefonhoz hasonlító készüléket. A kétirányú kommunikáció pedig gyorsabb és hatékonyabb segítségnyújtást tesz lehetővé, egyszerűen tisztázható, hogy az időseknek az orvos, a rendőr vagy a tanyagondnok segítségére van-e szükség, és kiszűrhetők az esetleges téves riasztások is.

Koncz József elmondta, a szentesi és a csongrádi kapitányság közösen nyert 6 millió forintot a Belügyminisztérium pályázatán, ebből 4 milliót eszközök beszerzésére és hároméves üzemeltetésére fordítottak, a fennmaradó összegből bűnmegelőzési kiadványokat készítettek és élménypedagógiai foglalkozásokat szerveztek a két kistérség fiataljainak.