Két nap alatt kéne felkészülni a médiatörvényre

2010.12.29. 13:05
Tegnap járt le a múlt héten elfogadott médiatörvény kihirdetésének határideje. A köztársasági elnök döntéséről egyelőre nincs hír, az államigazgatásnak és a törvény címzettjeinek egy-két napjuk lesz felkészülni az új jogszabály alkalmazására. Az Alkotmánybíróság már kaszált el törvényt a felkészülési idő rövidsége miatt.

Az Országgyűlés december 21-én hajnalban fogadta el a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, majd nyomban döntött a sürgős kihirdetés kéréséről is. A törvénytervezetet a képviselők az utolsó pillanatig toldozták-foldozták (összesen 230 módosításról szavaztak, ebből csak a végszavazás előtt 22-ről), és mivel az elfogadott jogszabály egységesített szövege azóta sem olvasható sehol, arra sem az érintett államigazgatási szervezetek, sem a médiaszolgáltatók nem tudnak felkészülni.

A házszabály szerint az államfőnek a sürgős esetekben öt naptári napon belül kell döntenie hogy aláírja a törvényt, megfontolásra visszaküldi a parlamentnek vagy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (AB). Az Országgyűlés elnöke december 23-án szignálta az elfogadott indítványt. Az első napnak ilyenkor a következő nap, azaz 24-e számít, a Schmitt Pál számára rendelkezésre álló idő tehát december 28-án járt le.

Ha Schmitt – miként az sejthető – aláírta a törvényt, a hiteles normaszöveg leghamarabb a mai Magyar Közlönyben jelenhet meg. Az elmúlt időszakban a napi közlönyszámok hiteles elektronikus változatai délutánonként jelentek meg, így ha ma megjelenik a törvény, az érintetteknek a csütörtök és a péntek marad az újév napján hatályba lépő jogszabály megismerésére.

Az AB tavaly megálla­pította, hogy egy törvényre akkor lehet elkezdeni felkészülni, amikor az új szabályok nyilvá­nosan hozzáférhetővé válnak. A felkészülési idő rövidsége miatt ugyanis a mostaninál sokkal hosszabb intervallum esetén is bizonyult már jogszabály alkotmánysértőnek.

A 2009. szeptemberében elfogadott új Polgári Törvénykönyv első két könyvének hatályba lépését azért akadályozta meg a testület, mert csak március elején dőlt el, hogy a hatályba lépés dátuma május elseje lesz. Tény, hogy a Ptk. az alapvető életviszonyokat érintő és az egész jogrendszerre ható törvény,  de a (jó esetben) kétnapos felkészülési idő – tartalmától függetlenül – a médiatörvény esetében is felvet alkotmányossági aggályt.