Egy Habsburg a Műcsarnok élén?

2010.12.30. 22:44 Módosítva: 2010.12.31. 18:44
Négyen indultak a Műcsarnok igazgatói posztjáért, és bár ketten bekerültek a második körbe, végül nem hirdettek győztest. A szakma viszont úgy tudja, esélyes lehet a nemzetközi művészeti életben elismert Francesca von Habsburg, aki talán műgyűjteményét is Magyarországra költöztetné.

Eredménytelennek nyilvánították a Műcsarnok főigazgatói pályázatát. A pályázat kiírója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) azzal indokolta a döntést: “egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót, figyelembe véve az intézmény előtt álló XXI. századi kihívásokat, a megújítással kapcsolatos feladatokat, valamint azt a követelményt, hogy a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései legyenek szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával.”

Petrányi Zsolt igazgató megbizatását ezért egy hónappal meghosszabbították. A jelenlegi vezető mandátuma eredetileg január elsejéig szólt.

Információink szerint négyen indultak a Műcsarnok pályázatán. Petrányi mellett pályázott Fabényi Júlia, aki a Baranya Megyei Múzeumok vezetője, de Petrányi előtt vezette a Műcsarnokot is. Indult még a posztért Molnár Mária, aki az Ernst Múzeum főkurátora volt. Egy pályázó kilétét nem sikerült kiderítenünk. A pályázatok elbírálói előtt Fabényi és Petrányi jelentek meg. Molnár betegségére hivatkozva kért új időpontot, de kérésére nem válaszoltak, mondta lapunknak.

Minden pályázó dolgozatát azonos módon, a fent idézett indokkal dobták vissza.

A Műcsarnok helyzete egyébként meglehetősen sajátos. Az intézményt költséghatékonysági szempontokból közhasznú intézménnyé alakították, és így az MNV Zrt. irányányítása alá tartozik. Miközben szakmai felügyeletet valószínűleg Szőcs Géza kulturáért felelős államtitkár gyakorol, akinek ugyanakkor ebben a rendszerben nincs dedikált pozíciója.

A milliárdos hercegnő

Szőcs Géza egy ötödik nevet is behozott a versenybe. Úgy tudjuk, az államtitkár a nemzetközi kortárs művészeti élet neves szereplőjét, Francesca von Habsburgot kérte fel igazgatónak. A kortárs képzőművészeti beágyazottságáról, műgyűjteményéről, művészeti alapítványáról ismert Francesca von Habsburg állítólag akár világhírű gyűjteménye Magyarországra telepítésére is kész lenne.

A műgyűjtő az iparmágnás Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza báró lánya, aki Habsburg Károllyal kötött házassága után vette fel a császári dinasztia nevét.

Francesca von Habsburgnak nyáron egyébként volt egy kísérlete, hogy galériát alapítson Izlandon. A néhány műtárgya elárverezéséből befolyt mintegy 170 millió forintnyi összeget izlandi képzőművészeti alkotások megvalósítására és kiállítására fordította volna. A projekthez szükséges épületet egy bank biztosította volna, amely időközben azonban csődbe ment.

A hercegnő információink szerint Petrányi 2005-ös megválasztása előtt is feltűnt a Műcsarnok környékén.

A szakma szerint von Habsburg szakmailag elismert, jó nemzetközi hírnévvel rendelkező szakember. Egyesek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a magyar képzőművészet bemutatásához talán nem elégségesek az ismeretei.