Emberek? Fülkeforradalom? Kétharmad? Melyik volt az év szava?

2010.12.30. 11:10
1981 a tikitakizás, 2006 az utcai harc, 2010 a szavak éve volt. Na, de milyeneké?

Arra talán még emlékeznek páran, hogy 1998-ban, az első Fidesz-győzelem idején a balosok meg a liberálisok egy teljes éven át képesek voltak a polgár szón lovagolni. Vagy hogy 1999-ben nem a megérdemelt 0,3–1 hétig, hanem tizenkét egész hónapig gerappázott minden ötvenévesnél fiatalabb részeg magyar ember?

Bezzeg 2010-ben annyi ikonikus szó zúdult ránk, hogy egy Lázár János felső- és Selmeczi Gabriella alsótestével + Szijjártó Péter kitartásával rendelkező kentaur sem bírná mindet elszállítani. A Föld kevésbé szerencsés vidékein jó évtizednek számít az olyan, amelyikben egyszerre bukkan fel egy nokiás doboz és egy fülkeforradalom, nálunk bezzeg ez csak a tavaszi termés egyik fele volt.

Hosszas oda-vissza listázással kiválasztottuk ennek a pompás évjáratnak a tizenegy legjellemzőbb szavát. Egy időközben eltűnt politikai áramlat iránti főhajtásból liberálisan kezeltük a szó fogalmát, magyarán felvettünk a listára néhány álladósult szókapcsolatot is. Íme a top tizenegy lexéma, az álomválogatott nem erősség szerinti, hanem véletlenszerű sorrendben. Olyanok maradtak ki, mint a sajtószabadság, a Wkileaks, a nenyi vagy az erős slagos lemosás! Akinek van kedve, szavazhat is az Év szavára.

nokiás doboz

DSZZS20100825003

Jelentése: 'politika közeli magánember nyíltan elvesz a közösből, magának vagy a politikai haverjainak, de feltehetőleg mindkettőnek'. Az év első felében szárnyalt a szó, jelentése később 'a korábbi rezsim már-már aranyosnak tűnő, kispályás megoldásá'-ra módosult.

ember (zember, emberek embere)

2010 előtt az emberek egy hátborzongató popegyüttest jelentett, ami olyanokat dalolt, hogy „Hűtlenek vagyunk, végül mind elindulunk, Száz mosolyt kapunk, de csak könnyeket hagyunk, Hisz gyermekek vagyunk, s már sosem változunk, Ne sírj!”. Idén azonban megtanultuk, hogy az emberek azt jelenti: 'Orbán Viktor'. Bár kétséges, hogy erre rábólintana-e például az emberek embere. Az ember annyira beette magát a kortárs kultúrába, hogy a szónak MSZP-s mutációja is született, hiszen az igazi progresszív posztkiszesek szigorúan csak zemberekeznek.

vörösiszap

kolontar02

A kolontár–devecseri tragédia túlzás nélkül a fél világot megrázta, de a leleményes fideszesek révén a szó tovább élt a politikai mezőben, új jelentéssel gazdagodva. A vörösiszap nenyiül olyasmit jelent, hogy 'kommer ellenállás' vagy 'az alvó gyucsányista sejtek aknamunkája'. A vörösiszap oldalvizén a pH is beúszott a magyar mindennapokba, jelentése: 'valami rettentően veszélyes és halálos izé, ami tíz méterről, halálsugárral eszi ki a szívedet'.

offshore-lovag

Jelentése: 'nem a mi spanunk'.

kétharmad

Érdekes, hogy Molnár Ferenc 1907-ben adta ki a Pál utcai fiúkat, a könyvben kulcsszerepet játszó kétharmad fogalma mégis csak 103 évvel később vált alapszóvá. Mint azt minden magyar iskolás tudja, a kétharmadról az ifjúsági regény Múzeum-kerti, golyózós jelenetében esik szó:

Hát csak jöttek a Pásztorok, egyre közelebb jöttek, és nézték nagyon a golyókat. Mondom a Kolnaynak: »Te, ezeknek tetszik a mi golyónk!« És még a Weisz volt a legokosabb, mert ő mindjárt mondta: »Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy kétharmad lesz!« De én azt gondoltam, hogy nem fognak minket bántani, hiszen mi soha
nem csináltunk nekik semmit. [...] És oda akarok menni, hogy összeszedjem, volt már vagy harminc golyó, de elémbe ugrott az egyik Pásztor, a kisebbik, és rám kiáltott: »Kétharmad!« Én hátranéztem, és Kolnay meg a Barabás már szaladtak, a Weisz a falnál állt, és sápadt volt, a Richter meg még gondolkozott, hogy szaladjon-e vagy nem. Én próbáltam előbb becsületesen. Azt mondtam: »Kérem, ehhez maguknak nincs joguk.« De akkor már az öregebbik Pásztor szedte fel a golyókat, és rakta be a zsebébe. A fiatalabbik meg megfogta a mellemen a kabátomat, és rám kiáltott: »Nem hallottad, hogy kétharmad?!« Hát persze aztán én se szóltam semmit.

nyugdíjvédelem

D SOS20100519004

Örömteli hír, hogy a Fidesz-kormány szövegírói sűrűn forgatják a Pál utcai fiúkat, hiszen a regény egy másik kulcskifejezését is kikölcsönözték. Amikor kiderült, hogy a kormány kétharmadolja az emberek kötelező magánnyugdíját és Selmeczi „Lockheed” Gabriella ennek örömére nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottként folytatja, sok egyszerű gondolkodású publicista és blogger csapkodta azzal az asztalt, hogy nyugdíjvédelem = 'nyugdíjlopás'. Pedig Molnár Ferenc ezt is sokkal árnyaltabban megírta annak idején:

– A Múziumban tegnap megint nyugdíjvédelmet csináltak!
– Kik?
– Hát a Pásztorok. A két Pásztor.

Nagy csönd lett erre. Ehhez tudni kell, mi az a nyugdíjvédelem. Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe –játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: nyugdíjvédelem. Ez a csúf magyar szó azt jelenti, hogy 'az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni'. A nyugdíjvédelem tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.

együttműködés

Egyfajta metakifejezés, ami egyesíti magában a kétharmad és a nyugdíjvédelem jelentését, illetve Mészáros őrmester legendás kérdését az önként jelentkezőkről. A lenti laktanya légvédelmi szakembere hajnalonként berúgta az ajtót, majd a „jó reggelt, elvtársak, ébresztő, FEL!, önként jelentkezőket keresek a sertésólak takarítására Kovács, Putz, Lővinger” kérdéssel folytatta, és máris mederbe került a napunk.

vuvuzela

Bár a svungos kormányváltás miatt 2010-et érthető módon a politikai szavak uralták, szerencsére azért nálunk sem csak nenyiből van a kerítés. Van például zulu eredetű versenyzőnk is a sport világából. A foci-vb közvetítése tette az idegesítő talán örök szinonimájává a fröccsöntött kürt nevét.

matolcsy (matolcsyskodik, matolcsyzál, matolcsyzmus)

06

Konkrét személyre régen nem utaló, tréfás kifejezés, a kilencevenes években a régi magyarok ugyanezt úgy mondták, hogy torgyán. Ennyit változik a nyelv pár év alatt!

troll

A dermesztő 2010 kevés vidám következményeinek egyike, hogy az időtöltés egyik legelfogadottabb módja az interneten történő köcsögösködés lett. És aki nem ismerné a szót, a troll már nem 'ikeás erdei manó hülyén borzas hajjal', hanem 'kitartó netes köcsög, írásban, képben és animgifen'.

fülkeforradalom

04

Ez az Orbán Viktor által bevezetett szép összetett szó a rosszindulatú, sőt ellenséges kommentátorok szerint azt jelenti, hogy 'aki ilyen sok szavazatot kapott a fülkében, az bármit megtehet'. Ez azonban tévedés! Eleve gyanús, hogy a szó a kilencvenes évek elején népszerű szexshopok videókabinjainak a hangulatát árasztja. Ha pedig azt is tudja az ember, hogy a popimádó miniszterelnöknek közismerten a Népi papa és a haverok a kedvenc együttese, elég betenni a lejátszóba a Fülkeforradalom című slágerüket, hogy kibomoljon az igazság minden részlete:

Úgy érzem elég volt
A hazugság megfojt

Vonulj az utcákra
A hálószobákból

Fiúk a barikádon
Bevallom alig várom

Hiszek a győzelemben
Hisz ezért csinálom

Tömegek ópiuma
A mell és a vagina

Két férfi szerelme
Az élet értelme

Fülkeforradalom
Ma este dobom a csajom

Az egyetlen választás
A homoszexualitás!

Na, akkor melyik is volt 2010 szava?

  • 3225138
    troll
  • 1642425
    vörösiszap
  • 80888
    nokiás doboz
  • 29106
    vuvuzela
  • 16773
    offshore lovag
  • 1954
    együttműködés
  • 1928
    fülkeforradalom
  • 1783
    ember
  • 1762
    nyugdíjvédelem
  • 1281
    kétharmad
  • 1082
    matolcsy