Pintér: Június 30-ig újjáépítik a vörösiszap sújtotta térséget

2010.12.30. 07:24 Módosítva: 2010.12.30. 07:30
Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint az ajkai vörösiszap-katasztrófában érintett települések helyzete jövő év június 30-ig véglegesen rendeződhet.

"Csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvizek után több ezer embernek adtuk vissza az életterét, több száz házat építettünk föl, és több száz házat vásároltunk velük közösen" - mondta a belügyminiszter.

Pintér kiemelte még a vörösiszap-katasztrófa kezelése érdekében hozott kormányhatározatokat is, amelyek kapcsán elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy teljes kártérítést kapnak a katasztrófa áldozatai, ha ütemezetten is.

Az ajkai vörösiszap-katasztrófában érintett települések és területek helyzete jövő év június végére rendeződhet. A miniszter szerint az említett térségre rá sem lehet majd ismerni. "Június 30-ára újjáépítjük a térséget, és pótoljuk az anyagi veszteséget" - tette hozzá.

"Ne felejtsük el, hogy én Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elmondtam, hogy október 31-ig újjáépítünk mindent. És napra pontosan október 31-éig minden meglett" - mondta Pintér.

Szerinte a kormányváltás óta eltelt időszak legnagyobb feladata a Belügyminisztérium újbóli felállítása volt.

A tárca mostani szerkezete három-négy minisztérium összevonásából alakult ki, így olyan új területek is csatlakoztak a tárcához, mint például a büntetés-végrehajtás vagy az építésügy.

A miniszter a legnagyobb próbatételnek azt nevezte, hogy a magyar EU-elnökséghez kapcsolódóan a Belügyminisztériumnak 180 nap alatt kétszázhatvan hivatalos rendezvényt kell biztosítania.

A Köztársasági Őrezred feladata lesz az útvonalak biztosítása, a delegációk szállítása és védelme. A 260 rendezvény között ráadásul olyanok is vannak, amelyek többnaposak, ami azt jelenti, hogy az elnökség minden napjára két-három rendezvény jut.