Kétharmados Fidesz-győzelem a nagyvárosokban

2010.10.03. 00:32 Módosítva: 2010.10.04. 00:53
A 23 megyei jogú város 449 közgyűlési képviselőjének csaknem kétharmada fideszes lett. A párt Szeged kivételével mindenhol többséget szerzett, tizenegy városban több mint hetven százalékosat. Az MSZP tizenhat városban egyéni mandátumot sem tudott nyerni, a Jobbiknak és az LMP-nek csak listás helyek jöttek össze.

A huszonhárom megyei jogú városból tizenkettőben csak a Fidesz (vagy Fidesz–KDNP) jelöltjei szereztek egyéni közgyűlési mandátumot. Az olyan hagyományosan fideszes fellegvárak – mint Debrecen, Hódmezővásárhely vagy Veszprém – mellett Érden, Győrben, Kaposváron, Békéscsabán, Pécsen, Sopronban, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen sem hibáztak a kormánypárti indulók.

Egyéni képviselői helyet az azok kilencven százalékát besöprő fideszeseken kívül a parlamenti pártok jelöltjei közül csak az MSZP-sek nyertek. Az MSZP összesen 84 képviselőt delegált a megyei jogú városok közgyűléseibe – ez 18,7 százalékos aránynak felel meg –, a 23 egyéni győztes mellett 61-en kompenzációs listáról kerültek be.

Minden megye a Fideszé

Egyetlen megyegyűlésben sem kényszerül koalícióra a Fidesz, amely a legkisebb arányban a fővárosban és Hevesben győzött, mindkét helyen egyszavazatnyi többsége lesz. A fővárosban és megyegyűlésekben 261 Fidesz–KDNP-s politikus ül majd, 89 mandátumot szerzett az MSZP, 61-et a Jobbik, 5-öt az LMP, további nyolcat lokális szervezetek. A Fidesz-KDNP megyei és fővárosi listáira 1,7 millióan szavaztak – négy éve 1,65 millióan –, az MSZP 686 ezret kapott az 1,1 millióval szemben, a Jobbik-listákra 448 ezer, az LMP-sekre 89 ezer szavazatot adtak le.

A szocialisták jelöltjeinek hét városban összesen 23 egyéni képviselőt sikerült a közgyűlésbe juttatniuk, ez az egyéni helyeknek mindössze 7,2 százaléka. Az MSZP számára tovább rontja az összképet, hogy ebből a huszonháromból kilencet Szegeden, ötöt Miskolcon szereztek, a többi hét városban csak elvétve nyertek jelöltjeik (Tatabányán három, Szombathelyen és Salgótarjánban kettő-kettő, Dunaújvárosban és Nyíregyházán egy-egy).

Csak kompenzációs listáról tudott nagyvárosi közgyűlésbe kerülni a Jobbik és az LMP, előbbi Kecskemét és Salgótarján kivételével minden megyei jogú városban szerzett képviselői helyet, összesen 34-et (ez 7,6 százaléknak felel meg). Az LMP viszont Kecskeméten szerepelt magához képest kiemelkedően: a 15 megyei közgyűlési helyből – ez 3,3 százalék – négyet gyűjtöttek be itt. Pécsen két képviselőjük lesz, további kilenc nagyvárosban egy-egy.

A parlamenti választáson országos listát állítani képes további két szervezet közül a Civil Mozgalom egy megyei jogú városban, Székesfehérváron tudott közgyűlési mandátumot szerezni, ott kettőt is, egy egyénit és egy listásat (a tavasszal szintén országos listás MDF mostanra eltűnt, három polgármesterjelöltje volt, akik összesen 529 szavazatot kaptak). A megyei jogú városok közgyűléseibe bejutott négy független képviselő (egy-egy Egerben, Kecskeméten, Nagykanizsán és Székesfehérváron), míg a különféle helyi civil szervezetek összesen tizennégy mandátumot szereztek.

A Fidesz Szeged kivételével mindenhol többségben van, tizenegy nagyvárosban a képviselői helyek több mint hetven százalékát megszerezte. Hatvan százaléknál kisebb arányban csak Tatabányán és Miskolcon nyertek. Szegeden az MSZP-s Botka László vezette 28 tagú közgyűlésben 14 fideszes, 12 MSZP-s, továbbá egy-egy LMP-s és jobbikos képviselő ül majd.