Királyságpárti jelöltekre is lehet szavazni

2010.09.06. 11:50
"A jó király a nép Atyja, aki ha kell jutalmaz, de ha szükséges, hoz kemény döntéseket is. Bárhogyan is dönt, döntése önös érdekek helyett mindig az ország és a nép javát szolgálja" - többek között ilyen hitvallással indulnak az őszi önkormányzati választásoknak a legfrissebb monarchista színezetű párt jelöltjei.

Az önkormányzati választásokon jelöltet állító temérdek – több mint négyszáz – kis párt, egyesület, mozgalom, szövetség, civil szervezet közül némileg kiemelkedik nevével és programjával a Demokratikus Keresztény Királyság Párt. A Fővárosi Bíróság 2010 márciusában vette nyilvántartásba a "Hűség, Igazság, Tisztesség" jelszavú pártot, és a budai székhelyű (XI. kerület, Bertalan Lajos utca 22.) monarchista szervezet az őszi önkormányzati választásokon három jelöltet már képes is volt állítani - köztük egy polgármester-aspiránst is.

Gerván Márton
Gerván Márton

A valasztas.hu adatai szerint a Demokratikus Keresztény Királyság Párt színeiben induló Gerván Márton egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, az 1600 lakosú Hernádkak polgármesteri címéért küzd.

Miskolci születésű, de hernádkaki gyökerekkel büszkélkedő Gerván Márton gáz- és központifűtés-szerelőként dolgozik a faluban. A 44 éves DKKP-s jelöltnek két független ellenfele lesz október 3-án: a jelenlegi polgármester, a 40 éves, tősgyökeres hernádkaki Hajdu János, valamint Sajgó Lászlóné a helyi általános iskola korábbi igazgatója.

A négygyerekes Gerván – akinek dédapja a hernádkaki falubíró, nagybátyja meg 16 évig helyi polgármester – azért indul most a polgármesteri székért, mert szeretne "egy olyan faluban élni, ahol az emberek köszönnek egymásnak, tisztelik és elfogadják a másik embert". Választói üzenetéből királyságpárti elképzelések nem nagyon olvashatók ki, pár általános kulcsszavat emelhetünk csak ki: "emberbarát hivatal", "a falu érdekei", "munkanélküliség", "beruházás", "biztonsági kamera rendszer".

Ujvári Péter
Ujvári Péter

Gerván Mártonon kívül a DKKP-nek van egy egyéni listás települési önkormányzati jelöltje: Müller Teréz (Tolna megye, Nagymányok), és egy egyéni választókerületi jelöltje is: Ujvári Péter (Zala megye, Zalaegerszeg 9. számú választókerület). Előbbiről - a nagymányoki általános iskola tanára, megbízott igazgatója - nem találni semmilyen információt a párt honlapján, Ujvári Péterről azonban meg lehet tudni például, hogy hite szerint "azok a keresztény értékek, amit pártunk képvisel, - mint a család, a felebaráti szeretet, a felelősségvállalás, az igazság, az őszinteség vagy a mások tisztelete - mindannyiunk számára elérendő célok és nemes eszmék."

A közgazdász végzettségű Ujvári szerint Magyarországnak égetően nagy szüksége van a DKKP által képviselt értékekre, és emellett "Olyan vezetőkre van szüksége Magyarországnak, akik [...] gyakorolják azokat az egyetemes értékeket, amikre nemcsak a királyság idején volt nagy szükség, hanem napjainkban is ugyanúgy nélkülözhetetlenek lennének. Így például a nyíltszívűség, bölcsesség, erkölcsösség, fegyelmezettség, büszkeség, egyenesség, igazságosság, békésség."

Gyulai Csaba Sándor
Gyulai Csaba Sándor

A királyságpárt célkitűzéseiről a honlapon Gyulai Csaba Sándor, a DKKP 32 éves, ezotériában is otthonosan mozgó elnöke azt írja, hogy "Igaz, Hűséges, Tisztességes, Szűz Anya támogatta Magyarországra" szavaz aki rájuk szavaz. A párt fő értékei közé a "államalapító Szent István királyunk" által képviselt "XXI. században is egyetemes értékek" tartoznak, úgymint: "atyai gondoskodás, nyíltszívűség, nagyvonalúság, nemesség, bölcsesség, erényesség, erkölcsösség, fegyelmezettség, büszkeség, egészséges nemzeti öntudat, értékteremtés, értékállóság megőrzése, felelősségvállalás, erő, egyenesség, igazságosság és békesség."

A párt küldetésnyilatkozata azzal zárul, hogy: "A jó király a nép Atyja, aki ha kell jutalmaz, de ha szükséges, hoz kemény döntéseket is. Bárhogyan is dönt, döntése önös érdekek helyett mindig az ország és a nép javát szolgálja. Az ország vezetésének olyan egységben és hatékonysággal kell működnie, mint egy jó és nemes király esetében."

Szerettünk volna telefonon beszélni a hernádkaki polgármesterjelölttel, de nem tudtuk utolérni. Érdeklődésünkre Gyulai Csaba Sándor, a párt elnöke elárulta, hogy a faluban 38 ajánlószelvény kellett a jelöltséghez, Gerván Márton pedig 46 érvényes cédulát adott le. A pártvezető szerint Gerván Márton támogatottságához nagyban hozzájárult, hogy szavahihető, tisztességes embernek ismerik őt a hernádkakiak, és ez bármilyen kampányszövegnél többet ér. "Mártonnak olyan előélete van a faluban, ami hitelessé teszi őt, és a pártunk hármas jelszava, a hűség, igazság, tisztesség olyan minőség, amit elvárnak a helyiek. Ezek a kereszténységben és a királyságban is megjelenő atyai értékek, a gondoskodás, az odafigyelés, és ha kell: erélyesség képezték a választók felé küldött üzenetünk gerincét, és úgy hiszem ez az üzenet át is ment."