Korrupcióval vádolják a Fidesz hajdúsámsoni polgármesterjelöltjét

2010.09.27. 15:55
Kenőpénzt kért egy önkormányzati ingatlanvásárlási ügyben a Fidesz hajdúsámsoni polgármesterjelöltje, állítják az eladásra kínált épület tulajdonosai. Az ügy kapcsán azt kérik a Fidesztől, hogy vonja meg a támogatást Máthé Attila Gyulától. A felhíváshoz több mint százhatvanan csatlakoztak, és petíciót adtak le a párt helyi panaszirodáján. A rendőrség vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Vonja meg a Fidesz a támogatást hajdúsámsoni polgármester-jelöltjétől, Máthé Attila Gyulától, mert nem méltó rá, és arra sem, hogy a várost vezesse - ezt szeretnék elérni hajdúsámsoni Fidesz-szimpatizánsok.

A 161 aláírást tartalmazó petíciót hétfőn délelőtt adta át a párt panaszirodáján Varga Andrea, az akció szervezője. Az asszony azt állítja: tőle és szomszédjától Máthé Attila Gyula, aki jelenleg a város alpolgármestere, 1-1 millió forint kenőpénzt kért azért, hogy felajánlott lakásukat az önkormányzat megvásárolja, és azt orvosi rendelőnek, gyógyszertárnak átalakítsa.

Nem akartak fizetni

Varga Andrea az előzményekről elmondta: egészségház kialakítására keresett megvételre ingatlanokat a hajdúsámsoni önkormányzat. Vargáék egy kétlakásos ikerházban laknak és a másik tulajdonossal együtt felajánlották lakásukat.

Ekkor megkereste őket Pinkovai Elek - akkor még fideszes - önkormányzati képviselő azzal, hogy 1-1 millió forintot kell átadniuk az alpolgármesternek, és akkor a testület elé terjeszti az ajánlatot. Ők azonban erre nem voltak hajlandóak. Az asszony hozzátette: szomszédja Pinkovai Elek lánya. Miután egyikük sem volt hajlandó kenőpénzt adni, végül nem is került terítékre az ingatlan megvásárlása.

Úgy tudni, hogy Varga Andrea bejelentése nyomán vizsgálat indult a rendőrségen, az érintettek elmondása alapján Varga Andreát szeptember 13-án, Pinkovai Eleket pedig 23-án tanúként hallgatták ki a rendőrségen.

Még nincs gyanúsított

Vezendi Jánosné, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy feljelentés-kiegészítést követően nyomozást rendeltek el vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben jelenleg nincs gyanúsított.

Máthé Attila Gyula nem kívánt reagálni a vele kapcsolatos állításokra, helyette egy nyilatkozatot adott át, amelyben közli Pinkovai Eleket és Varga Andreát hivatalos személy elleni rágalmazás miatt feljelentette a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségen.