no

Legyőzhetik-e a Fidesz légióit egy kis falu civiljei?

2010.09.27. 10:02 Módosítva: 2010.09.27. 12:07
Bár úgy tűnhet, hogy jövő vasárnap a Fidesz a kisebb falvakat kivéve mindenhol tarolni fog a választásokon, a narancssárga lepedőt felhajtva érdekes foltokra bukkanhatunk. Itt van például Csömör, a Budapest peremén az M0-ás bűzét szívó tízezres nagyközség, ahol a helyi Asterixek és Obelixek arra készülnek, hogy legyőzzék Julius Orbán diadalmas légióit. Körülszaglásztunk Csömörön, hogy is van ez.
Bíró Attila
Bíró Attila

„Van olyan ötlet, hogy ha nyerünk, akkor elmegyünk bulizni a Zöldfába, a leköszönő polgármester éttermébe, hátha meghívja mindenre a győzteseket” – kezdi Bíró „csirogeza” Attila, az ismert blogger és civil önkormányzati képviselőjelölt, én pedig máris érzem, hogy ha az ember élvezni akarja a politikát, ki kell mozdulnia a fővárosból.

Sokat azért nem mozogtam, Csömört ugyanis csak az M0-ás körgyűrű választja el Budapesttől. „Helyi szinten egészen más a politika, nincsen például az a kényszeres fikázódás, nem egymással foglalkozunk” – kezdi minden egyes csömöri beszélgetőpartnerem, hogy utána félórás, igen szórakoztató előadást tartson az ellenlábasáról. Ami a hős civilek és a csúnya hivatásosok párbajának tűnt a távolból, az közelebbről már-már egy SZDSZ-ügynök és egy MDF-es alvó sejt birkózásának néz ki, ha az ember mindent elhisz a feleknek.

A helyi politika ennek ellenére mégis tényleg más: a magyar szinten jó közepes méretű Csömörön – közel tízezer lakos, ebből 6900 választópolgár – esély van arra, hogy egy civil szervezet alakítsa a legnagyobb frakciót, és jelöltje a polgármester-választáson legyőzze a papírforma szerint tuti nyerő fideszes, pontosabban KDNP-Fidesz jelöltet.

Az biztos, hogy igen szoros lesz

A két polgármesterjelölt közül a kormánypárti Vella Nándor a megérzésein és a kopogtatócéduláinak számán kívül egy 330 fős, telefonos közvélemény-kutatás adataira is támaszkodhat. „Polgármesteri szinten van esélyem, de nagyon szoros a verseny”. A Fidesz országos stratégiájának megfelelően az utóbbi napokig egyáltalán nem kampányoltak, most viszont bő hetes hajrát nyitottak.

Vella Nándor
Vella Nándor

Vella 2100 kopogtatójával szemben a Csömöri Civil Egyesület jelöltje, Fábri István 2000-nél valamivel kevesebbet gyűjtött össze, ami jelent valamit, de nem túl sokat. A nagyközség kábé 6900 választójából várhatóan 4-5000-en fognak szavazni, de egészen más dolog odaadni a cetlit, mint elmenni és ikszelgetni. Fábri csalódott lenne, ha kevesebbet érne el, mint négy éve, de a beszélgetésünkkor igazából nem titkolta, hogy győzelemre számít.

Kik ezek az ügyes civil nők és férfiak, akik partiban tudnak lenni a Vezénylő Tábornok Úr narancslégióival?

Erős indulás

A Csömöri Civil Egyesület négy éve, az előző önkormányzati választásra alakult olyan helyiekből, akik beleuntak Bátovszki György független, változó jobboldali pártok által támogatott polgármester és csapata akkor már 16 éves uralkodásába. Az őszödi beszéd kiszivárgása után nem sokkal a mostanihoz hasonlóan jobbra húzó volt a közhangulat, az ismert helyieket indító friss szervezet mégis el tudott vinni négyet a 12 testületi helyből, polgármesterjelöltjük, a civil indulóként nyolc éve képviselő Fábri István pedig csak pár százalékkal kapott ki Bátovszkitól.

A médiacivil az ügyes civil

Az azóta eltelt négy évben a sajtót igen ügyesen kezelő CSCE országosan is ismert polgári érdekvédelmi szervezetté és állandó médiaszereplővé vált. Leginkább azért, mert Csömör egyszerre szenved mindentől, amitől a Budapest peremén fekvő települések szoktak, az önkormányzat viszont jóindulatú megközelítésben is bénultnak tűnik. Volt itt trehányul, és a helyiek igényeit meg sem hallgatva épített autópályagyűrű, elcsalt zajvédő erdő, járda és bicikliút nélküli felüljáró, óriási illegális szemétlerakó, no és mohó környékbeliek által majdnem letarolt erdő.

Járda+kerékpárút

A Civil Egyesület ezekben az ügyekben nemcsak aktív, de jó marketinges is volt. A tiltakozó akcióikat ügyesen találták ki, időben megkeresték a sajtót, értelmes háttéranyagokat mellékeltek, így nem véletlen, hogy országos sztori lett a járda nélküli felüljáróból, vagy abból, hogy egy gödöllői fakitermelő vállalkozó, a helyi katolikus közösség egyik ismert tagjának a segítségével ki akarta vágni a falu és autópálya közötti erdőt. Az irtást egy szánkós demonstrációval sikerült megakadályozniuk, és a CSCE idővel annyira komolyan vett tárgyalópartnerré vált, hogy az önkormányzat helyett ők állapodtak meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel arról, milyen felüljárók épüljenek a nagyközség területén.

Ki ez a két bátor férfi?

A négy évvel ezelőttihez képest változott a politikai felállás a választásokra. Két komoly erő áll egymással szemben, az elnökük, Fábri István polgármesterségét támogató Civil Egyesület és az eddig alpolgármester, Vella Nándor mögött sorakozó Fidesz-KDNP-blokk.

Fábri István
Fábri István

Beszéltem mindkét jelölttel, akik a helyi témák fontosságát hangsúlyozva azonnal leadták ellenfelükről a pikáns, vagy annak gondolt információkat. Így megtudtam, hogy Fábrinak gyanús SZDSZ-es kapcsolatai vannak. A helyzet annyira nem lehet borzalmas, hiszen a liberálisok a rendszerváltás erős kezdése után már a kilencvenes évek végére kikoptak a helyi politikából. Na és a fellelhető választási dokumentumok szerint Fábri soha nem volt SZDSZ-jelölt.

Fábri végzettségére nézve filozófia szakos bölcsész és szociológus (bár nem szakállas), ezért a párt megszűnése ellenére kiválóan alkalmas SZDSZ-es ludvércnek, vidéki gyermekek riogatására. A jelölt egyébként igen régóta aktív helyi nyüzsgönc, egy ifjúsági kulturális egyesület vezetőjeként 8 évig volt független képviselő és a 2006-os, váratlanul jó eredmény óta bevallottan hajt a polgármesteri székre.

Vella sokkal regényesebb figura. Ő ős-MDF-es, egykori megyei elnök, aki másfél éve átlépett a kereszténydemokratákhoz, és jelenleg, bizarr módon egyszerre polgármesterjelölt KDNP-Fidesz színekben és a Pest Megyei Közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke, még mindig MDF-es mezben. Azt minden politikai ellenfele kéjjel emlegette, hogy a pár kilométerre eső Gödöllőn a fideszes Vella Nándor felelős kiadója a Gödöllői Szolgálat című, Gémesi György, valaha MDF-es, jó ideje a Lokálpatrióta Klub színeiben politizáló polgármestert támogató, az ellene induló fideszeseket ennek megfelelően nem kedvelő hetilapnak. És Fábri még amiatt is odacsippentett neki egyet, hogy miközben őt szadeszosozza, a rendszerváltáskor alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának.

Patinás kamuszervezetek a jobbos nagyközségben

Csömörön nemes hagyománya van az álcivil szervezeteknek, melyek aztán bizonyos, amúgy párttag jelölteket támogatnak. Vella Nándor például egyenesen alapítója a Demokrata Kör - Egyesület Csömörért nevű, „lokálpatrióta civil szervezetnek” De ez nem jobbos hobbi arrafelé, a halavány helyi MSZP-nek is van álcivil szervezete, Összefogás Csömörért Egyesület néven.


Csömör alapvetően enyhén jobbos és hagyományőrző település. Az ős-csömöriek hiába csak a lakosság felét teszik ki, a rendszerváltás utáni liberális kaland óta a mutató állandó jobboldali fölényt mutat. (Az idei országgyűlési választásokon a fideszes Vécsey László már az első fordulóban mandátumot szerzett, igaz, némi meglepetésre Csömörön csak 51 százalékot ért el.)

Azt Fábri elnök és Bíró Attila képviselőjelölt, a CSCE egyik legaktívabb tagja is úgy gondolja, hogy a 80 fős aktív egyesületi tagság pártszimpátiája teljesen vegyes, de a legnagyobb csoportot talán a fideszesek alkotják. Ez azonban sem nekik, sem a választóknak nem jelent problémát, ha a konkrét helyi ügyekben a civileket megbízhatóbbnak tartják a pártlistásoknál.

Mégis, hogyan lehet egyáltalán esélye civileknek egy Fidesz-lista ellen?

Helyi, nem helyi

csomor bg

Fábri szerint a szoros verseny három fő oka a fővárosból a településre zúduló rengeteg szennyezés, (merthogy az ilyen ügyekben a civilek ügyesebben tudnak akciózni), a nem helyi, ráadásul az MDF-ből csak relatíve nemrég átlépett pártjelölt hátránya a faluban mindenki által ismert, régi csömöri családból származó „helyi ifjúsági nyüzsgő emberrel” szemben, illetve az, hogy helyben annyira gyenge a baloldali-liberális oldal szervezettsége, hogy a potenciális szavazótáboruk egy része valószínűleg szintén a CSCE-t találja meg magának.

A törvényeket úgyis a nagypolitika hozza, helyben ezért úgysem lehetne semmilyen pártprogramot megvalósítani, hiszen a keretek úgyis adottak – mondja Fábri, aki egyfelől a HÖK-ből indult „hivatásos civil”, másfelől az Educatio Országos Felsőoktatási Információs Központ vezető elemzője. Azt Vella Nándor (civilben informatikai cégtulajdonos) is elismeri, hogy a verseny nagyon szoros lesz és természetesnek tartja, hogy alapvetően a helyi ügyek döntenek majd, bár szerinte nem lehet elvonatkoztatni a Fidesz elsöprő országos népszerűségétől sem. Az MDF-es és KDNP-s kettős szerepét nem tartja problémásnak, mondván, ő mindig ugyanazt gondolta, mindig kereszténydemokrata elveket vallott csak az MDF változott meg alatta.

Első!

A kampány utolsó napjai Csömörön is egyre forróbbak. Egy fideszes jelölt bejelentést tett például a választási bizottságnál, mert a helyi alternatív nyilvánosság sztárjában, a CSCE által indított Csömöri Hírek portál Csömöri Színekben nevű blogján sértőnek érzett egy kommentárt. A mókás az, hogy a sajtót a tenyerükből etető, profi civilek portálján, bár erre külön fel is szólítanak, igazából nem lehet kommentelni, hanem, igen ügyetlen módon Outlook Expresszel kell levelet írni a szerkesztőségnek, ha kommentálni akarunk. (A blogon azért már működik a kommentelés.)

Mindent nem lehet egyszerre, de a Fideszt talán ezzel is sikerül legyőzniük.

A választási estén a helyszínen fogom figyelni, sikerült-e nekik, és percről percre jelentek a sírásról vagy a fiesztáról. A civilekért szorítóknak biztató hír lehet, hogy a Szüreti Bográcsoló IV. Csömöri, Őszi Főzőversenyét az Egyesület egyik csapata nyerte a Változást! Fantázianevű babos káposztával.

update 1.: A negyedik hatalmi ág ereje elképesztő: a CSCE egyik programozó tagja annyira a szívére vette a kommentelést, illetve annak hiányát ért kritikát, hogy vasárnapról hétfőre virradóra egyszerűbben kommentelhetővé tette a Csömöri Hírek cikkeit is.Itt tekinthető meg a tesztelés céljából, Nagy Lajosné néven írott álkommentárom.