Mégiscsak jogsértő volt Tarlós óvodai szereplése

2010.10.01. 19:18
Az Legfelsőbb Bíróság szerint a gyerekeknek átadott ajándékok miatt és nyilatkozata miatt Tarlós István látogatása politikai célú tevékenységnek tekinthető.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken megváltoztatta az Országos Választási Bizottság azon határozatát, amely kimondta: nem volt jogsértő, hogy Tarlós István egy óvodában jelent meg a kampányidőszakban.

A bíróság egyúttal jóváhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elsőfokú határozatát, kimondva, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a Fasori Református Óvodában végzett kampánytevékenységével megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az FVB döntése után Tarlós István jogorvoslattal élt az Országos Választási Bizottságnál, amely megváltoztatta az elsőfokú döntést, és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg a választási eljárási törvényt, továbbá kimondta, hogy választási ügyekben a közoktatási törvényt nem lehet alkalmazni. Az LB pénteki döntése ezt a határozatot változtatta meg.

Tarlós István szeptember 24-én tett látogatást a Fasori Református Óvodában, ahol a gyermekeknek apró ajándékokat - köztük narancssárga labdákat - adott. A Fidesz-KDNP jelöltjét a jelenlévő óvodai dolgozó leendő főpolgármesterként mutatta be. Az LB szerint a látogatással szemben kifogást emelő magánszemély helyesen hivatkozott a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértésére.

A bíróság indoklása alapján az ügyben azt kellett megállapítani, hogy a jelölt óvodai tevékenysége "választási kampánynak minősül-e", és ennek vizsgálatánál nem lehet figyelmen kívül hagyni a közoktatási törvény rendelkezéseit. Márpedig a jogszabály értelmében "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben (...) az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható".

Az LB indoklása szerint a gyerekeknek átadott ajándékok miatt és nyilatkozata folytán a jelölt látogatása politikai célú tevékenységnek tekinthető.

A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.