Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nem lehet késni az ajánlószelvények leadásával

2010.09.03. 07:25
Pénteken jár le az ajánlószelvények leadásának határideje. Az önkormányzati választásokon induló pártok, jelölő szervezeteknek, egyéni képviselőjelölteknek és polgármester-jelölteknek délután négy óráig kell leadniuk az október 3-i választásokon való indulásukhoz szükséges kopogtatócédulákat.

A Fővárosi Választási Iroda (FVI) arra figyelmezteti a jelölteket és a jelölőszervezeteket, hogy az ajánlószelvények leadásának (tehát a főpolgármester-jelöltek bejelentésének) péntek délután négy órai határideje jogvesztő. Aki tehát nem ér időben az irodához, attól nem vehetik át jogszerűen az összegyűjtött ajánlásokat.

Az FVI azért adott közleményt, mert a Fővárosi Önkormányzat épületében az iroda nem az épület bejáratának a közelében, hanem annak egyik túlsó sarkában található. Nem elég tehát az épületbe beérni 16 órakor, addig az irodába el is kell jutni, ami a kaputól még egy több perces sétát jelent. Az FVI közölte: az iroda helyisége az V. kerület, Városház utca 9—11., III. emelet 301-es számú szobában van.

A felhívásnak azért van jelentősége, mert még az utolsó nap is több ajánlószervezet gyűjt ajánlószelvényeket, hogy főpolgármester-jelöltet tudjon indítani a választáson; ők elképzelhető, hogy az "utolsó percekben" akarják majd leadni a szelvényeiket.

Több mint ötvenezer jelölt

Már csak néhány órájuk van a jelölőszervezeteknek és a függetleneknek arra, hogy szelvényeket gyűjtsenek és jelölteket állítsanak az októberi önkormányzati választásra. A határidő délután négy óra.

Az Országos Választási Iroda oldala szerint péntek reggelig több mint 54 ezer jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknál, ebből 34 ezren függetlenként indulnának.

Az önkormányzati választáson a polgármester- és képviselőjelölteknek a települések népességétől függően eltérő számú ajánlószelvényt kell összegyűjteniük. Budapesten például a főpolgármester-jelöltnek 28 150 érvényes ajánlás kell.

A megyei listák állításához is ajánlószelvényeket kell összegyűjteniük a jelölőszervezeteknek, a megye települései (a megyei jogú várost ide nem értve) választópolgárainak legalább 1 százalékától. A megyei közgyűlés választásában a megyei jogú városok lakói nem vehetnek részt, mivel az önkormányzat ugyanazt a feladatot látja el, mint a megyei közgyűlés. Ezért ezekben a városokban nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira, hanem csak polgármestert és képviselő-testületet választanak.

Az önkormányzati választáson induló jelölteket és a megyei listákat pénteken 16 óráig lehet bejelenteni. (A fővárosi lista ebből a szempontból eltérően működik, mivel annak állításához a jelölőszervezeteknek nem kell ajánlásokat gyűjteniük. Fővárosi listát az a szervezet állíthat, amely legalább 12 fővárosi kerületben kompenzációs listát állított; a fővárosi lista bejelentési határideje szeptember 7., 16 óra.) Az ajánlószelvények gyűjtését a jelölőszervezeteknek és a független jelölteknek az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük.