Fontosabb részletek
  • Pesterzsébeten, Soroksáron, Angyalföldön és Kispesten is vesztett a fideszes jelölt.
  • Botka László győzött Szegeden
  • A 10 éve polgármester Meggyes Tamás elvesztette az esztergomi választást.
  • Tiszavasváriban nyert a Jobbik.
  • A fővárosi közgyűlésben meglehet a fideszes többség.
  • Öt százalékkal marad el a részvétel a 2006-oshoz képest.
  • Legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében szavaztak, a legkevesebben Budapesten.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 197,70 pontos emelkedéssel, 23 243,65 ponton nyitott hétfőn. Ez 0,86 százalékos erősödés a pénteki záró értékéhez képest. (MTI)

  • Az MSZP gratulál Tarlós Istvánnak és a Fidesz-KDNP-nek a győzelméhez, de visszautasítja a kirekesztő gondolkodást. Az ellenzéki párt Orbán Viktor vasárnapi beszédére reagált, amelyben a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "mától Budapest ismét a nemzet fővárosa".

  • cikkünk a témában:

    Sűrű hónapok jönnek

    Véget ért a 2010-es választási kampány, de a mostani újabb nagyarányú győzelem után sem dőlhet hátra a kormány, hiszen két hét múlva már arról a 2011-es költségvetésről tárgyal első olvasatban, amelynek tervezési köriratát csak ma kapják meg a minisztériumok, emellett a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállításának menetrendjéről is október közepére ígért részleteket a kormány. (portfolio.hu)

  • cikkünk a témában:

    A büdzsére koncentrál a piac

    Nem valószínű a tárgyalások újrakezdése a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a magyar kormány között a vasárnapi önkormányzati választások után sem, ezért a piac hétfőtől a költségvetéssel kapcsolatos további kormányzati retorikára, illetve a jövő évi államháztartási tervek részleteire összpontosítja figyelmét - vélekedtek hétvégi értékeléseikben vezető londoni befektetési intézetek és elemző házak felzárkózó piaci szakértői. (MTI)

  • A főpolgármester-választáson 29 százalékot szerző Horváth Csaba nem elégedett az eredménnyel, viszont azt kiemelte, hogy a párt a parlamenti választáshoz képest jóval nagyobb bizalmat szerzett. Arra a kérdésre, hogy ha a szocialisták vezérkara teljes mellszélességgel kiállt volna mellette, akkor sikeresebben szerepelt volna-e, azt felelte, "valószínűleg igen". (Mokka, Tv2)

  • Jogosulatlanul szerepelt az egyik jelölt a berceli cigány kisebbségi önkormányzati választáson, emiatt várhatóan nem alakulhat kisebbségi önkormányzat a cserháti településen. Bercelen négy főt jelöltek, csakhogy a szavazás közben kiderült, egyikőjük jogosulatlanul szerepelt a listán, három képviselő pedig nem alakíthat önkormányzatot. (FH)

  • cikkünk a témában:

    FT: A Fidesz megerősítette hatalmát

    A kormányzó jobbközép Fidesz megerősítette hatalmát az önkormányzati választásokon aratott elsöprő győzelmével, amelynek nyomán világosabb kép alakulhat ki a kormány költségvetési szándékairól, írta hétfői értékelésében a Financial Times. A londoni gazdasági-politikai napilap szerint a vasárnapi győzelem mértékét jelzik a Budapesten elért eredmények, a fővárosban ugyanis 1989 óta először választották meg főpolgármesternek a Fidesz jelöltjét. (MTI)

  •  

    000T TRPar3505377
    Fotó: Kisbenedek Attila
  • Kilenc időközi polgármester-választást kell tartani, ennyi településen alakult ki szavazategyenlőség, mondta sajtótájékoztatóján Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője. Az OVI szerint szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Békés megyei Köröstarcsán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszavalkon, a Somogy megye Libickozma és Varászló településeken, a Tolna megyei Grábócon, a Vas megyei Iklanberényen és Orfalun, a Zala megyei Bödeháza és Csöde településeken. 3176 településen tartottak polgármester-választást.

     

     

  • Az összes szavazatból Spéth Géza 67.22%-ot kapott, egyetlen ellenfele, a fideszes Sohajda István 32.78%-ot vitt.

  • Schmitt Pál köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a választás lebonyolításában. „Gratuálok mindenkinek, aki nyert, kívánom, hogy éljenek a lehetőséggel, és sikerrel dolgozzanak hazánk sorsának jobbra fordításán.”

    D  HB20101003059
    Schmitt Pál az Országos Választási Központban (Fotó: Honéczy Barnabás)

    A köztársasági elnök szerint a leadott több mint 3 millió 600 ezer szavazat, bár más-máshová ment, mind erősítette a demokrácia eszményét. Schmitt őszintén reméli, hogy a közös összefogás ideje érkezett el.

  • „Magyarország ma szerezte vissza a fővárosát – mondta Orbán Viktor. – Budapest az elmúlt húsz évben mindig vitában állt az ország többi részével, mától ismét az egység része, a nemzet fővárosa.”

  • Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje a párt sajtótájékoztatóján gratulált Tarlós Istvánnak. Jávor szerint ugyan a Fidesznek lejtett a pálya, az LMP-s jelöltek mégis képesek lesznek megváltoztatni a politikai kultúrát maguk körül. „Húsz éve jutott be a zöld párt a német parlamentbe, ezzel megváltoztatva a német közéletet és a politikai kultúrát. Az LMP-nek a mostani választással sikerült elérnie, hogy a jövőben is megkerülhetetlen párt maradjon, és ezzel akár az egész magyar közéletet megváltoztathassa.”

  • Tarlós István Orbán Viktor beszéde után azzal állt a mikrofon elé, hogy „azt hiszem a legnagyobb áttörést Budapest mondhatja magáénak”.  Tarlós többek között köszönetet mondott Orbán Viktornak – „akivel egy mondatokból is megértjük egymást” –  és a feleségének, aki 37 éve támogatja.

    cmlkp 0903

    A főpolgármester szerint a mostani történelmi a pillanat, de nem lesz könnyű dolguk. „Most lesz először olyan, hogy a főváros és a kormány egy hangon tud beszélni, egy srófra jár az agya.”  Ígérete szerint szellemiségében változni fog ez a város, a pragmatizmus, az igazságmondás felváltja azt, ami eddig történt. „Másképp kezeljük a közpénzeket, a szabadságértelmezésünk pedig nem az lesz, hogy szabad rabolni.” Azt mondta, úgy tűnik, hogy meglesz a közgyűlési többség, de ők emberszámba és politikusszámba fogják venni az ellenzéket, nem úgy, ahogy ők tették a Fidesszel. „Ha hajlandóak praktikusan gondolkodni, akkor ennek semmi akadálya nem lesz. Budapest életében ma új időszámítás kezdődik.”

  • Orbán Viktor azt mondta, hogy a választópolgárok a kormány munkájáról is véleményt mondtak. „Azt nyilvánították ki, hogy helyes az irány, így kell menni a dolgoknak.” A miniszterelnök szerint a választók igent mondtak többek között a nemzeti együttműködés rendszerére, az arányos adórendszerre, az új alkotmányra és a magyar érdekek határozott  képviseletére.

  • Nem sikerült polgármestert választani a Békés megyei Köröstarcsán, a nem hivatalos végeredmény szerint a fideszes Smiri László Zoltán és a szocialista Nagy László egyformán 553 szavazatot, 46,01 százalékot kapott. Harmadik helyre 96 szavazattal (7,99 százalék) a függetlenként induló Vigh Lajos futott be. A szavazáson a választópolgárok 55,48 százaléka jelent meg, az érvénytelen szavazatok száma 38. Ha két vagy több polgármesterjelölt azonos számú legtöbb szavazatot kap, időközi választást kell kiírni.

  • Orbán Viktor szerint ma Magyarország elérte a legnagyobb sikert, képes volt egységesen kifejezni, mit akar. A miniszterelnök úgy értékelte a részvételi arányt, hogy aki nem megy el, az a többiekre bízza a döntést, aki elment, felhatalmazást adott a munkára.

    Közölte, a mai nap a nagy történelmi dátumok közé kerül, "1990-et 2010-zel érdemes együtt említeni. Most teljesedett be az, ami akkor nem tudott." Úgy folytatta: húsz éve a magyarok egységesek voltak abban, mit nem akartak, ma arra is választ adtak, mit akarnak. Ez a vita Orbán szerint ma este nyugvópontra jutott. (Index)

  • „Az LMP célja az volt, hogy a helyi demokráciákban is képviselje a fenntarthatóság, az igazságosság és az átláthatóság eszméit, és ezt sikerült is elérnie” – mondta el a Lehet Más a Politika sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke. Karácsony szerint kilencven százalékosan elérték a kitűzött célokat, több száz LMP-s képviseli ezentúl a települések helyi vezetésében a pártnak fontos eszméket és ügyeket. Karácsony szerint ezt úgy sikerült elérniük, hogy az LMP őszi felkészülése volt a magyar demokrácia legszegényebb kampánya.

  • A szavazatok feldolgozottsága 98,57 százalékos Szombathelyen, gyakorlatilag eldőlt, hogy a fideszes Puskás Tivadar lesz a polgármester. Puskás a szavazatok 51,64 százalékát szerezte meg, a korábbi polgármester, az MSZP-s Ipkovich György csak 39 százalékot. A város önkormányzatába 11 fideszes, öt MSZP-s, és egy-egy LMP-s, illetve jobbikos képviselő ülhet.

     

  • Ha egy várost kell mondani, akkor a mai nap nyilván Tiszavasváriról szólt, de a legnagyobb siker összességében mégis az, hogy a Jobbik minden jelentős helyen megvetette a lábát, mondta Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője. „Úgy tűnik, nincs olyan közgyűlés, nincs olyan megyei jogú város, ahol ne lenne egy-egy képviselőnk.”

    Szerinte a fővárosban az LMP százalékosan ugyan jobb eredeményt ért el, de nagyságrendileg kiegyenlített az eredmény, három-három képviselőt küldhet mindkét párt a közgyűlésbe. Novák úgy vélte, az MSZP és a Jobbik küzdelme marad a legérdekesebb a politikai erőtérben, a tavaszi választásokon nagyjából hasonló erőt képviselt a két párt, és most csak a vidéken már a jelöltállításban teljesen elbukott LMP szavazóival lehettek erősebbek a szocialisták, akiket azonban a keleti országrészben Borsodban, Szabolcsban, Hajdú-Biharban újra megvert a szerinte már középpárttá vált Jobbik.

  • „Szeged azt mondta, hogy kiáll saját érdekei mellett, a munka és a teljesítmény értéke mellett, de nemet mondott a felkészületlenségre és a gyűlölködésre – mondta Botka László, újra megválasztott polgármester. – Nemcsak azért nyertünk ma, mert sok beruházást hajtottunk végre az elmúlt években, hanem azért is, mert mi úgy dolgoztunk, hogy a város mind a 170 ezer szegedi otthona legyen. Holnap reggeltől is minden szegedi egyforma, és minden szegedi egyformán fontos lesz, és szövetséget ajánlok minden jóakaratú szegedinek.”

  • Demszky Gábor, Budapest leköszönő polgármestere gratulált Tarlós Istvánnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének, aki várhatóan megnyerte a főpolgármester-választást Budapesten. Demszky közleményében azt írta, Tarlós István személyében olyan vezetője lesz a fővárosnak, aki szereti Budapestet, és képes rá, hogy a pártérdekek fölé helyezze a budapestiek érdekeit. A főpolgármester közleményében gratulált Horváth Csaba szocialista jelöltnek és az LMP-nek, hogy bejutottak a Fővárosi Közgyűlésbe. (MTI)

  • A legnagyobb megyei jogú városok versenyében lemaradófélben lévő Miskolcon a választás előre nem lefutott meccs volt. A nyolc éve a város élén álló szocialista Káli Sándor és a négy éve egyszer már elvérző kórházigazgató, a fideszes Kriza Ákos küzdött egymással. Végül a fideszes jelölt ötszázalékos előnyt szerzett.

    Kriza kicsit sótlan politikus, de a Fideszben a helyi belharcok miatt a négy évvel ezelőtti fiaskó ellenére sem akadt alkalmasabb jelölt. Városszerte azt beszélik róla, hogy évekig súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, és emiatt kellett a ciklus közepén a városi közgyűlési mandátumáról is lemondania.

    miskolc02
    Kriza Ákos

    Miként a megyei, a városi közvéleményt is a „cigánykérdés” megoldása foglalkoztatja a legjobban. Káli polgármester maga is tett cigányellenes kijelentéseket, még ha nem is az ebben a műfajban legyőzhetetlen Jobbik színvonalán, a fideszes polgármesterjelölt viszont meglepően visszafogott e téren.

    Dr. Kriza Ákos 42,75 százalékot, Káli Sándor 37,85 százalékot kapott. Az önkormányzat 28 helyéből 15-öt szerzett a Fidesz–KDNP, 10-et az MSZP, a Jobbik 3-at. A feldolgozottság állása 96,88 %.

  • 80 százalék feletti feldolgozottságnál Szabolcs Attila 61%-át már nem lehet behozni, az MSZP-s Dankóné Hegedűs Jolán 22%-ot szerzett. A Fideszes, korábbi MDF-es politikus duplázott, összességében harmadszor lett polgármester.

  • Csorna polgármestere Turi György, a Csornai Polgári Egyesület lesz, mivel a szavazatok 61,75 százalékát szerezte meg (százszázalékos feldolgozottságnál). Ellenfelére, a fideszes Gyopáros Alpárra a szavazók 38,25 százaléka szavazott. A város közgyűlésében is a CSPE van többségben: két helyet szereztek meg, a Fidesz és az MSZP csak egyet-egyet.

  • Nagyon szoros küzdelemben, de meg tudta tartani polgármesteri székét Geiger Ferenc a XXIII. kerületben. A Civil Egyesület jelöltje a szavazatok 45,63 százalékát kapta, Egresi Antal fideszes ellenfele 44,67 százalékot szerzett. Balog Barna, a Jobbik jelöltje 9,7 százalékot kapott. Az eredmény végleges, a feldolgozottság már elérte a száz százalékot.

  • A fideszes politikus 85%-os feldolgozottságnál majdnem 68 százalékon áll, Vincze Géza (MSZP, 20%), és Sipos Péter (LMP, 12%) nem hozhatja be.

  • Bús Balázs újabb négy évre a kerület polgármestere lesz, 85 százaléknál (57%) nagyon vezet az MSZP-s Bihary Gábor (26%) előtt. Az LMP-s és a jobbikos jelölt összesen 15 százalékot szerzett.