Jolán
2 °C
4 °C

Több tucat álromán szerzett képviselői helyet

2010.10.05. 12:26
Mint arra számítani lehetett, több tucat, magát románnak való, de a románság számára ismeretlen személy szerzett képviselői mandátumot 72 település kisebbségi önkormányzatában október 3-án vasárnap, adta hírül a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ).

A választáson 9 kisebbségi román szervezet indult, közöttük olyanok is, amelyek a hazai romám kisebbség számára ismeretlenek, mint például Magyar-Román Demokratikus Szövetség (MRDSZ) vagy a budapesti Corvinus Egyesület.

A magyarországi etnobiznisz ellen küzdő Békés megyei szervezet adatai szerint csak az MRDSZ színeiben 20 olyan képviselő szerzett mandátumot, akik korábban más kisebbségi önkormányzatok képviselői voltak. Ugyanígy kisebbségi önkormányzatot alakíthatnak azok a Borsod megyei településen (Szalonnán, Szendrőn) élő személyek is (Orgona Győző, Rusznyák Dezső), akik korábban cigány, illetve horvát kisebbség tagjainak adták ki magukat, és idén a Budapesti Román Egyesület (BRE) színeiben nyertek román kisebbségi mandátumot. Hasonlóképpen a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete is több tucat álrománt indított sikeresen a fővárosban.

A hazai kisebbség érdekérvényesítését jelentősen károsító jelenségről az Index is készített filmet: egy bukaresti tévéstáb álcája mögé bújva kerestük meg a 2010-es választáson a román színekben induló BRE és MROÉE jelöltjeit, akik között cigányokat, erdélyi magyarokat és magyarokat egyaránt találtunk - csak épp románokat nem.

Az etnobiznisz 12 éve, 1998 óta virágzik Magyarországon, és leginkább a román kisebbséget sújtja, de mára minden kisebbségi önkormányzat környékén felütötte a fejét – a némettől a cigányon át a horvátig. Jellemző, hogy miközben a valódi román kisebbségi szervezetek szerint 19-22 településen él jelentős román kisebbség, 2006-ban már 46, idén pedig 71 településen alakulhat román kisebbségi önkormányzat – egy része románok nélkül.

Miközben könnyű kijátszani a választási rendszert, komoly pénzszerzési lehetőséget ad egy kisebbségi önkormányzat működése: évi félmillió forint normatív támogatásban részesül, de egy gazdagabb kerület akár több millió forinttal támogathatja évente a 4 fős testületet. A fővárosi és az országos önkormányzat több tíz millió forintos támogatást kap, az önkormányzatoknak továbbá kötelességük irodát, ingatlan biztosítani számukra.

A magyar kisebbségnek jobb

Román kisebbséghez tartozónak bárki vallhatja magát, a politikai hatalmi játszmában részt vevő szervezetek pedig jelölésükkel könnyedén igazolják románságukat is, mindezt a magyar jogszabályok lehetővé teszik. (Nem így a külföldi magyar kisebbség érdekében hozott kettős állampolgárságról szóló törvénnyel: ott a határon túli magyarnak nemcsak nyelvtudásával, felmenőivel is igazolnia kell, hogy a magyar kisebbséghez tartozik.)

A sok mandátumot szerzett álromán miatt az is előfordulhat, hogy a magyarországi román kisebbség a saját kisebbségi önkormányzatában is kisebbségben marad, ez legkorábban januárban derülhet ki: a most megválasztott 284 kisebbségi képviselő ugyanis elektori jogokat is szerzet, és az ő szavazataik alapján áll majd fel a fővárosi és országos kisebbségi önkormányzat.

A választáson legtöbb képviselőt (néhol csak pár darab szavazattal) az MROÉE juttatta be, 122-t. Budapesten ők is rengeteg nem románt indítottak, mint az videónkból is kiderült. A második helyen a főleg a hazai románság bázisának számító Békés megyében induló MRKSZ végzett 70 mandátummal, a Roxin Anna vezette BRE 50 képviselői helyet szerzett meg.

Összehasonlításként: a román többségű Méhkeréken 161 szavazat kellett egy képviselői hely elnyeréséhez, addig Budapest XX. kerületében – ahol nem élnek szervezett formában románok - elég volt kettő is.

A kisebbségi önkormányzatok feladata volna a kisebbség intézményeinek a felügyelete, döntéseikkel beleszólhatnak kétnyelvű iskolák, óvodák működésébe, lapkiadót tarthatnak fent, és kapcsolatot tartanak az anyaországgal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?