Virraszt az ajánlószelvényekért a pécsi LMP

2010.09.02. 11:09
Már csak egy napig lehet a pártokhoz eljuttatni az ajánlószelvényeket, a "választás szabadságáért" aggódó Lehet Más a Politika egész éjjel várja Pécs főterén a szimpatizánsokat és a még ingadozókat.

A Lehet Más a Politika közös virrasztásra hívja csütörtök estére a Széchenyi térre a pécsi választópolgárokat, a szimpatizánsokat, az ingadozókat és a média munkatársait. A párt a "választás szabadságáért" aggódik, mert szerintük "félő, hogy a törvényhozói munka eredménye, és más pártok ajánlószelvény-gyűjtő gyakorlata elveszi a pécsiektől és a magyarországi választópolgároktól a szabad választás lehetőségét".

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi polgármesterjelöltje
Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi polgármesterjelöltje

Már csak egy nap van hátra az ajánlószelvények leadására, egész pontosan péntek délután négyig kell eljuttatni az összegyűjtött cédulákat a választási bizottságoknak. A pécsi LMP ezért egyúttal arra kéri a helyi választókat, hogy aki az LMP-nek adná vagy még nem döntötte el, kinek szánja ajánlószelvényét, hozza azt magával a csütörtök este kezdődő virrasztásra, így támogatva a párt polgármesterjelöltjét, Keresztes László Lórántot és a többi helyi közgyűlési jelöltet.

A pécsi LMP esetében is valós a veszély, hogy megfelelő számú ajánlószelvény híján nem tudnak polgármesterjelöltet állítani. A párt interpretációjában ez úgy hangzik, hogy a pécsieknek nem lesz valódi választási lehetősége az októberi önkormányzati választáson. Óvári Csaba, a párt megyei szóvivője egy korábbi, bizakodó nyilatkozatában reális esélyt látott arra, hogy Keresztes László Lórántnak sikerül elegendő számú ajánlószelvényt leadnia. Datki Szabolcs, a párt országos kampányigazgatója csütörtökön azt mondta kérdésünkre, hogy körülbelül 85 százalékát sikerült begyűjteni a szükséges ajánlószelvényeknek.

Az LMP egyébként nemcsak Pécsen, de Budapesten két téren (Deák tér, Moszkva tér) és még öt vidéki nagyvárosban (Debrecen, Szeged, Miskolc, Sopron és Kecskemét) gyűjti éjjel-nappal az ajánlószelvényeket.

Budapesten az utolsó napokban gyorsult fel az ajánlószelvények gyűjtése, napi átlag 2-3 ezer cédulát adtak le a budapestiek az LMP leadóhelyein, a csütörtök reggeli adatok szerint Jávor Benedeknek közel 23 500 ajánlószelvénye van, így ha tudják tartani a tempót, akkor az LMP-nek lesz főpolgármester-jelöltje (28 150 kifogástalanul kitöltött ajánlás szükséges a főpolgármester-jelöltséghez). A párt 5-6 megyében és 14-16 megyei jogú városban tud majd várhatóan listát állítani, mondta Datki Szabolcs az Indexnek.