Az országggyűlési képviselőválasztás menetrendje szabályai

2010.01.15. 16:00 Módosítva: 2010.04.01. 16:00

A magyar választási rendszer a többségi elv és az arányosság kombinációján alapuló kétfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló rendszer. Német modellen alapul, működését „az országgyűlési képviselők választásáról" szóló 1989. évi XXXIV. törvény szabályozza.

Az Országgyűlési Választások menetrendjét „a választási eljárásról” szóló 1997. évi C. törvény szabályozza, aminek szövege ugyancsak elérhetőitt.

Február 8., hétfő

Ezen a héten érkeznek meg a postaládákba az ajánlószelvények (kopogtatócédulák), illetve az értesítés, hogy a szavazó neve felkerült a választásra jogosultak névjegyzékébe. A leveleket február 8-tól 12-ig adja postára a helyi választási iroda.

Február 10., szerda

A szavazásra jogosultak névsora február 10-tól 17-ig kerül közszemlére a helyi választási irodában. Ha nevét nem találja a névsorban, február 17-én délután 4 óráig lehet kifogással élni.

Február 12., péntek

Az ajánlószelvény és a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítők kézbesítésének utolsó napja.

A választási irodák 2010. február 12-től működtetik a jelöltajánlás számítógépes ellenőrző rendszerét [Ve. 38. § (1) bek. f) pont].

Február 17., szerda

Ha kihagyták a névjegyzékből, szerda az utolsó nap, amikor még tiltakozhat a helyi választási irodában délután 4 óráig.

Február 19., péntek

Eddig a napig megválasztják a választási bizottságok tagjait és póttagjait. A legfelső szintű szervezet az Országos Választási Bizottság, tagjait a parlament választja, a területi választási bizottság és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait a megyei közgyűlés, Budapesten a fővárosi közgyűlés. A szavazás határideje február 19.

Március 19., péntek

Az egyéni körzetekben a jelöltállítás, illetve az ajánlószelvények leadásának, a jelöltajánlásnak utolsó napja március 19. A pártok délután 4-ig jelenthetik be az illetékes választási bizottságnál, kiket indítanak az egyéni körzetekben.

Aki külföldön szeretne szavazni, annak a lakhelye szerinti jegyzőnél március 19-ig kell jeleznie szándékát személyesen, meghatalmazással vagy ajánlott levélben, és kérni, hogy vegyék fel az adott külképviselet névjegyzékébe.

Március 22., hétfő

A választások szabályos lefolyásáért felelős választási bizottságok mellett működnek a szavazatszámláló bizottságok, amiknek 3 tagját (plusz póttagokat) március 22-ig választja meg a települési önkormányzat képviselőtestülete.

Meg kell semmisíteni a le nem adott ajánlószelvényeket.

A pártoknak hétfőn be kell fejezni a területi (megyei+fővárosi) listás jelöltek állítását.

Március 23., kedd

A pártok, szervezetek véglegesítik országos listájukat. Ha a jelöltajánláskor egy jelöltet több egyéni körzetben is ajánlottak, a jelöltnek keddig kell dönteni, melyik választókerületben indul.

A KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) a névjegyzékben szereplő választópolgárok családi és utónevét, valamint lakcímét a jelölteknek, jelölő szervezeteknek kérésükre, díjfizetés ellenében, azonos feltételek mellett átadja, hogy azt kizárólag a kampány idején, kampánycélokra felhasználhassák. Az adatokat a szavazás napján meg kell majd semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül (április 14-ig) át kell adni az adatszolgáltatónak.

Március 24., szerda

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) március 24-től április 8-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését.

A közös listákon szereplő jelöltek mandátumhoz jutási sorrendjét, illetve a közös jelöltek és a közös listák töredékszavazatainak megosztását március 24-ig kell meghatároznia a pártoknak, szervezeteknek.

Március 26., péntek

A külképviseleteken történő szavazásokon részt vehetnek a pártok, szervezetek saját költségen kiutazó megfigyelői, a neveket eddig az időpontig kell bejelenteniük az Országos Választási Bizottságnak.

Március 27., szombat

A külképviseleti névjegyzék adatait a helyi választási iroda vezetője 2010. március 27-ig küldi meg az Országos Választási Irodának.

Április 2., péntek

A választási bizottságokban a pártok, szervezetek megbízott tagokat is delegálhatnak, neveiket április 2-ig kell tudatniuk a helyi választási irodákkal.

Április 3., szombat

A választás első fordulója az Egyesült Államokban lévő külképviseleteken. A szavazatokat reggel 6-tól este hétig lehet leadni.

Április 4., vasárnap

A választás első fordulója az Egyesült Államok kivételével külföldön. Szavazni helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig lehet. Ott azonban, ahol a helyi idő -1, -2 órával tér el a magyar időtől (Nyugat-Afrika, Portugália, Nagy-Britannia, Azori-szigetek) a szavazás reggel 6-tól magyar idő szerint este 7-ig tart (helyi idő szerint este 6-ig, illetve 5-ig).

Április 6., kedd

Aki nem a lakhelye szerinti szavazókörben kíván szavazni, az igazolást kérhet a lakcím szerinti választási irodától. Ha ezt nem személyesen vagy meghatalmazott útján kéri, hanem postán, az ajánlott levélnek április 6-ig meg kell érkezni az irodába.

Április 8., csütörtök

Április 8-ig közölhetik a közszolgálati tévék és rádiók az egyes jelöltek politikai hirdetését egy alkalommal ingyenesen

A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának csütörtök éjfélig kell megérkeznie az Országos Választási Irodába.

Április 9., péntek

Aki nem a lakhelye szerinti szavazókörben kíván szavazni, az személyesen vagy meghatalmazott útján igazolást kérhet a lakcím szerinti választási irodától április 9-ig (levélben 6-ig).

A közszolgálati rádióknak és tévéknek ezen a napon még egyszer ingyenesen közölniük kell helyi szinten a jelöltek, országos szinten a pártok politikai hirdetését.

A kampány első szakaszának vége. Éjféltől kampánycsend.

Április 10., szombat

0 órától lép életbe a kampánycsend, innentől számítva csaknem két napig, egészen pontosan április 11. este 7 óráig tilos kampányolni.

Április 11., vasárnap

A szavazás napja az első fordulóban. Az urnákba reggel 6-tól este 7-ig lehet bedobni a szavazócédulákat.

Este 7-től újra lehet kampányolni, és közvélemény-kutatásokat közölni.

A választási irodák megsemmisítik az ajánlószelvényeket.

Április 12., hétfő

Legkésőbb hétfőn az illetékes választási bizottságok megállapítják az első forduló választási eredményét.

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) április 12-től április 22-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését a második fordulóban is.

Április 14., szerda

A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja. A jegyzőkönyvek egy példánya az illetékes választási irodában a szavazást követő három napon belül megtekinthető, íaz első fordulót követően 14-ig, míg a második fordulót követően 28-ig.

Április 17., szombat

Ismét tilos közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit egészen április 25. este 7 óráig.

Április 22., csütörtök

Az országos és a helyi, körzeti közszolgálati műsorszolgáltatóknak (tévéknek, rádióknak) eddig a napig, azaz április 12-től április 22-ig egyszer, ingyenesen le kell adniuk az országos listával bíró pártok egyéni jelöltjének politikai hirdetését.

Április 23., péntek

A közszolgálati rádióknak és tévéknek ezen a napon újra ingyenesen közölniük kell helyi szinten a jelöltek, országos szinten a pártok politikai hirdetését.

Április 24., szombat

0 órától lép életbe a kampánycsend, kampányt folytatni április 25. este 7 óráig tilos.

A választás második fordulója az Egyesült Államokban lévő külképviseleteken. A szavazatokat reggel 6-tól este hétig lehet leadni.

Április 25., vasárnap

A szavazás napja a második fordulóban, a választókörökben reggel 6-tól este 7-ig lehet leadni a szavazatokat.

A pártok számára a kampányhoz kiadott személyes adatokat (név, lakcím) vasárnap meg kell semmisíteni, az erről készült jegyzőkönyvet el kell juttatni az adatszolgáltatónak.

A választás második fordulója az Egyesült Államok kivételével külföldön. Szavazni helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig lehet. Ott azonban, ahol a helyi idő -1, -2 órával tér el a magyar időtől (Nyugat-Afrika, Portugália, Nagy-Britannia, Azori-szigetek) a szavazás reggel 6-tól magyar idő szerint este 7-ig tart (helyi idő szerint este 6-ig, illetve 5-ig).

Április 28., szerda

A helyi választási irodákban április 28-ig tekinthetők meg a szavazókörökben készült jegyzőkönyvek (a szavazásról, a szavazatok összeszámlálásról).

A pártok, szervezetek díj ellenében megkaphatták a választók személyes adatait (név, lakcím), hogy azt kizárólag a kampány idején, kampánycélokra felhasználhassák. Az adatokat a szavazás napján meg kellett semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet április 28-ig át kell adni az adatszolgáltatónak.

Április 29., csütörtök

A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának csütörtök éjfélig kell megérkeznie az Országos Választási Irodába.

Május 25., kedd

Az utolsó nap arra, hogy a választási plakátokat eltávolítsa az, aki kiragasztotta, vagy akinek a nevében kiragasztották.

A választás dologi kiadásaira fordítható költségvetési támogatás felhasználásáról (legfeljebb 386 millió forint) a pártoknak el kell számolniuk.

Június 24., csütörtök

A kampányra kapott költségvetési támogatásról a pártoknak részletesen el kell számolniuk a Magyar Közlönyben, határidő: június 24.

Július 24., szombat

A szavazólapokat, választási iratokat július 24-ig kell megőrizni, ezen a napon meg kell őket semmisíteni. A jegyzőkönyveket át kell adni az Országos Levéltárnak

Július 25., vasárnap

A pártok számára a kampányra kapott költségvetési támogatások elköltését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011. április 25-ig ellenőrzi. A független jelöltek támogatását hivatalból az ÁSZ nem ellenőrzi, de kérelemre igen. A kérelmek beadásának határideje 2010. július 25.

2011. április 25, hétfő

Az Állami Számvevőszéknek a kampányra kapott költségvetési támogatások elköltésének átvizsgálására egy év áll rendelkezésre, azaz 2011. április 25-ig el kell végeznie a pártok és jelöltek átvilágítását.