Egymilliárd forinttal olajozhatja a szocialista kampányt a kormány

2010.01.29. 15:51 Módosítva: 2010.01.29. 19:48
Már márciusban megduplázhatja a kormány a méltányossági nyugdíjalapot, legalábbis a szocialista miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila szerint. A terv jól simul az MSZP elmúlt hetekben folytatott nyugdíjaskampányához. A nehéz helyzetbe került kisnyugdíjasokat kisegítő alap kétmilliárdosra hízhat a kampányidőszakra.

A kampányidőszak kezdetére időzítve duplázná meg a méltányossági nyugdíjkasszát Mesterházy Attila, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy először a múlt héten állt elő az ötlettel, ami jól illeszkedik az MSZP a nyugdíjasokat a Fidesszel riogató kampányába.

Mesterházy a Népszabadság pénteki számának adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy ötletéhez elnyerte a kormány támogatását is.

Szollár Domokos elsőre nem reagált arra a kérdésünkre, hogy a kormány valóban támogatja-e a javaslatot, cikkünk megjelenése után azonban azt nyilatkozta, "látjuk, hogy szükséges, és vannak rá források". A kormányzat hasznos válságkezelő intézkedésnek tartja a javaslatot. "Ha van rá igény, megteremtjük rá a forrást".

A méltányossági nyugdíjalap a krízisalaphoz hasonlítható, a szorult helyzetbe került kisnyugdíjasok kaphatnak belőle támogatást. A támogatásnak három formája van. Az egyik a folyósított nyugellátás összegének kívételes emelése, ezt legfeljebb három évente lehet kérelmezni, és az emelt összeg beépül a nyugdíjba. Ezt azok kérvényezhetik, akiknek a nyugíja nem haladja meg a 65 ezer forintot - vagy rendkívüli esetben a 75 ezer forintot.

A másik lehetőség az egyszeri segély, amely minimum 15, de legfeljebb 42,5 ezer forint lehet. Ezt évente egyszer igényelheti az, akinek a nyugdíja nem haladja meg a 65 ezer - rendkívüli helyzetben a 75 ezer - forintot.

Ezen kívül létezik még a méltányossági alapon megállapított nyugellátás, ezt az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, vagy rokkant személyek, illetve árvák igényelhetik, ha a kérelmező törvényes ellátásra való jogosultság iránti igényét jogerősen elutasították és rendelkezik a nyugdíj megállapításához egyébként szükséges szolgálati idő legalább felével.

Szollár tájékoztatása szerint 2010-ben összesen 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre a méltányossági alapban.

Mesterházy január 20-i nyilatkozata szerint a nyugdíjkasszában a duplázás után 2,1 milliárd forint lenne - azaz, ha a kormány ténylegesen beleegyezett az ötletbe, a tervezetnél egymilliárd forinttal többet költenének egy olyan célra, amely jól illeszkedik a szocialisták pillanatnyilag leghangsúlyosabb kampánytémájához.

Pedig január 13-án a kormány még önmérsékletet kommunikált - igaz, csak azt ígérték, hogy a választások előtt 4-6 héttel nem fognak már fontosabb személyi ügyekkel, állami vagyon átruházásával vagy támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket hozni. Azóta viszont jelentősen romlott a költségvetés helyzete, hiszen az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó fejezeteit, ez pedig összességében 50 milliárd forintos kiesést jelent.