Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárd forinttal olajozhatja a szocialista kampányt a kormány

2010.01.29. 15:51 Módosítva: 2010-01-29 19:48:42
Már márciusban megduplázhatja a kormány a méltányossági nyugdíjalapot, legalábbis a szocialista miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila szerint. A terv jól simul az MSZP elmúlt hetekben folytatott nyugdíjaskampányához. A nehéz helyzetbe került kisnyugdíjasokat kisegítő alap kétmilliárdosra hízhat a kampányidőszakra.

A kampányidőszak kezdetére időzítve duplázná meg a méltányossági nyugdíjkasszát Mesterházy Attila, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy először a múlt héten állt elő az ötlettel, ami jól illeszkedik az MSZP a nyugdíjasokat a Fidesszel riogató kampányába.

Mesterházy a Népszabadság pénteki számának adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy ötletéhez elnyerte a kormány támogatását is.

Szollár Domokos elsőre nem reagált arra a kérdésünkre, hogy a kormány valóban támogatja-e a javaslatot, cikkünk megjelenése után azonban azt nyilatkozta, "látjuk, hogy szükséges, és vannak rá források". A kormányzat hasznos válságkezelő intézkedésnek tartja a javaslatot. "Ha van rá igény, megteremtjük rá a forrást".

A méltányossági nyugdíjalap a krízisalaphoz hasonlítható, a szorult helyzetbe került kisnyugdíjasok kaphatnak belőle támogatást. A támogatásnak három formája van. Az egyik a folyósított nyugellátás összegének kívételes emelése, ezt legfeljebb három évente lehet kérelmezni, és az emelt összeg beépül a nyugdíjba. Ezt azok kérvényezhetik, akiknek a nyugíja nem haladja meg a 65 ezer forintot - vagy rendkívüli esetben a 75 ezer forintot.

A másik lehetőség az egyszeri segély, amely minimum 15, de legfeljebb 42,5 ezer forint lehet. Ezt évente egyszer igényelheti az, akinek a nyugdíja nem haladja meg a 65 ezer - rendkívüli helyzetben a 75 ezer - forintot.

Ezen kívül létezik még a méltányossági alapon megállapított nyugellátás, ezt az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, vagy rokkant személyek, illetve árvák igényelhetik, ha a kérelmező törvényes ellátásra való jogosultság iránti igényét jogerősen elutasították és rendelkezik a nyugdíj megállapításához egyébként szükséges szolgálati idő legalább felével.

Szollár tájékoztatása szerint 2010-ben összesen 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre a méltányossági alapban.

Mesterházy január 20-i nyilatkozata szerint a nyugdíjkasszában a duplázás után 2,1 milliárd forint lenne - azaz, ha a kormány ténylegesen beleegyezett az ötletbe, a tervezetnél egymilliárd forinttal többet költenének egy olyan célra, amely jól illeszkedik a szocialisták pillanatnyilag leghangsúlyosabb kampánytémájához.

Pedig január 13-án a kormány még önmérsékletet kommunikált - igaz, csak azt ígérték, hogy a választások előtt 4-6 héttel nem fognak már fontosabb személyi ügyekkel, állami vagyon átruházásával vagy támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket hozni. Azóta viszont jelentősen romlott a költségvetés helyzete, hiszen az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó fejezeteit, ez pedig összességében 50 milliárd forintos kiesést jelent.