Ulrik
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Medián: 3/4-re értékelték az Orbán-beszédet

2010.02.08. 07:13 Módosítva: 2010.02.08. 07:13
A BKV-botrány hullámai elsodorták az emberek figyelmét: fontosságát tekintve a Fidesz elnökének évértékelője a második helyre szorult. Kevés üzenet talált célba a Medián felmérése szerint.

A Fidesz elnökének évértékelője nagy, de nem elsöprő figyelmet keltett: elhangzásának másnapján az emberek négyötöde értesült róla, húsz százalékukhoz a híre sem jutott el - olvasható a hétfői Népszabadságban a Medián Közvélemény- és Piackutatási Intézet szombati, ezerfős, telefonos felmérése alapján.

Orbán Viktor évértékelőjének másnapján a megkérdezettek negyede a beszédet az elmúlt néhány hét legfontosabb eseményei között említette, de ezzel csak a második helyre került a BKV-botrányok mögött.

Két-három üzenet jött át

A lakosság harmada részben vagy egészben meghallgatta az Orbán-beszédet, négytizede a médiából szerzett tudomást róla, tizede hallomásból tájékozódott. A megkérdezettek átlagosan két-három üzenetre emlékeztek, a legtöbben a változás általános ígéretére és az egymillió új munkahelyre.

A rend, az elszámoltatás, a felelősségrevonás, az erő hangoztatása egyenként körülbelül egyötödnyi választópolgár képzeletét ragadta meg, míg arra, hogy kormányra kerülve a Fidesz nem bosszúállásra készül, csak alig néhány ember figyelt fel.

Kiegyensúlyozott értékelés

A legáltalánosabban elfogadott nézet szerint Orbán évértékelője biztató, nyugodt és lényegre törő volt, és a pozitív jelzők közül egyedül a kompromisszumkészség tekintetében maradt az értékelés a közepes alatt.

A beszédet egészében véve 3/4-re értékelte az ország: a Fidesz-szimpatizánsok körében az osztályzat 4,2, míg az összes többi párt támogatói, illetve a párt nélküliek körében is hármas alatt maradt.