Kutatók: Négypárti parlament, kétharmados Fidesz-kormány

2010.04.11. 18:59 Módosítva: 2010.04.11. 19:30
A közvélemény-kutatók mindegyike szerint négy párt (Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP) jut a parlamentbe, és mindenki azt várja, hogy kétharmados többsége lesz a Fidesznek. A területi listákon 57 százalékot kap a Fidesz, 19-et az MSZP, 15 százalékot a Jobbik, és 5,5 százalékkal parlamenti párt lesz az LMP is, jósolja a Szonda Ipsos felmérése. A szintén négypárti parlamentet váró Századvég Alapítvány szerint 260 képviselője, vagyis kétharmados többsége lesz a Fidesznek.

Minden közvélemény-kutató négypárti parlamentet és kétharmados Fidesz-többséget vár, továbbá mindenki arra számít, hogy az MSZP-é lesz a második legnagyobb frakció a parlamentben. Az MDF és az SZDSZ húsz év után búcsúzik a parlamenti politikától.

Szoros kétharmados többséget lesz a Fidesznek a választások után megalakuló új parlamentben, jósolja a Századvég Alapítvány felmérése, amit a Duna Tv megbízásából készítettek. A háromezer ember megkérdezésével készített Századvég-előrejelzés szerint a Fidesznek 260 képviselője lesz, a kétharmadhoz 258 mandátum kell.

A második legnagyobb frakciója, 66 képviselővel, az MSZP-nek lesz, a Jobbik 47 képviselőt küldhet a törvényhozásba, az LMP-frakcióban 13-an ülnek majd, mondja a Századvég.

A választásokon biztos részvételt ígérő és pártot is választó szavazók körében szombaton is a Fidesz–KDNP volt a legtámogatottabb politikai erő, 56 százalékkal. Ugyanebben a körben az MSZP-t a választók 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et a polgárok 4 százaléka támogatta. A többi párt összesen egy százalékot ért el ebben a választói csoportban, mondja a Századvég.

 

A Szonda-Ipsos az MTV megbízásából készített felmérést. E szerint a területi (megyei és fővárosi) listákon a Fidesz–KDNP-nek valószínűleg 57 százalékos, az MSZP-nek 19 százalékos, a Jobbiknak 15 százalékos,  az LMP-nek 5,5 százalékos, az MDF-nek 3 százalékos eredménye lesz. A Szonda szerint ma 237 Fidesz-mandátum talál gazdára (142 egyéniből, 95 listáról), az MSZP 28, a Jobbik 22, az LMP 4 képviselői helyet szerez.

Az Indexen is egész nap lehetett tippelni, ami reményeink szerint ugyancsak árulkodik a szavazók preferenciáiról. Olvasóink szerint a Fidesz nyeri a választást, többséget szerez a parlamentben, de nem lesz kétharmados többsége. A tippek átlaga szerint 54,2 százalékot kapnak. Második helyen az MSZP-t hozták ki, 17,6 százalékkal. Hajszálnyira marad el ettől a Jobbik, a tippek alapján 16,5 százalékot érnek el a választásokon. A negyedik parlamenti párt olvasóink szavazata alapján 5,28 százalékkal az LMP lesz.

 

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz 54 százalékot ért el, a második az MSZP lett 20 százalékkal, a Jobbik 17 százalékkal a harmadik. A felmérés alapján az MDF nem, az LMP azonban bejut a magyar országgyűlésbe; előbbinek 3, utóbbinak 6 százalékot jósolnak.

A Medián számításai szerint 270 mandátuma lesz az új országgyűlésben a Fidesznek, amely a listás szavazatok 55 százalékát szerzi meg. Az LMP-nek hat százalékot jósolnak, és azt várják, hogy az MSZP két százalékkal ér el jobb eredményt a területi listán, mint a Jobbik.